Doorgaan naar hoofdcontent

En nu gaan we vegan

Of toch voor heel even. Geen veganisten of vegetariërs in huis, wel bewuste consumenten én lekkerbekken. En liefhebbers van mooie kookboeken.

En van asperges! De heerlijke appel-aspergesalade uit het prachtige kookboek van Kyra De Vreeze (van de mooie site Kyra's Kitchen, goed voor een uurtje zalige online me-time, een zeldzaamheid) was het eerste "officieel" veganistische gerecht dat hier op tafel kwam. En het was zeker niet het laatste.

Lekker en eenvoudig gerecht, en best snel klaar.  Ik deel het even! (Scrollen maar!)Nodig voor 2 (of 4 als bijgerecht): 
  • voor de salade: 200 g groene aspergetoppen, 200 g courgette in linten, 200 g appel in linten, 40 g geroosterde amandelen.
  • voor de dressing: 4 el witte amandelpasta, 100 ml sinaasappel- mandarijn- of citroensap (wij gebruikten bloedsinaasappel, ook heel lekker!), zeezout en zwarte peper naar smaak.
Werkwijze: 

  • blancheer de aspergetoppen 5 minuten in heet water. 
  • grill courgette en appels in droge grillpan.
  • maak met staafmixer een romige dressing van amandelpasta, sap, peper en zout.
  • giet asperges af, schik met appel en courgette op de borden.
  • overgiet met dressing.
  • hak de geroosterde amandelen en verdeel ze over de borden. Als je het ook eens maakt, hoor ik graag wat je vond!"Vegan - de favoriete recepten uit Kyra's Kitchen" van Kyra de Vreeze uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. Met dank aan Uitgeversgroep VBK België


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …