Doorgaan naar hoofdcontent

De mini-fresita's lezen een stapel boeken

Met de zomervakantie kwam er hier ook een stapel vers leesvoer binnen voor de koters. Een overzichtje:

"Dikkie Dik: poezenplasjes" - Jet Boeke
Ik keek als kind graag naar Sesamstraat en aan het eind kwam Frank en die las voor van Dikkie Dik. Daarom ben ik fan. Met een tweejarige die af en toe wel eens op het potje gaat, is alles wat met scatologie en urinewegen te maken heeft een schot in de roos. Laat dat nu net de rode draad van dit verhalenboek zijn. Met "beloningsstickers", maar omdat wij hier niet zo heel hard geloven in belonen, zijn dat gewoon stickers. Mooie Dikkie Dik-stickers. 
"Saar zoekt Pim thuis / Saar zoekt Pim in het park" - Gerry Turkey
Een stevig flapjesboek. Lucille is de doelgroep maar Jackie geniet mee. Saar is een kat, Pim een kanarie en er zijn ook een heleboel andere dieren. Vooral tof omdat die dieren geweldige namen hebben, zoals Gerrit het konijn en Doroté de slak. (Spoiler alert: Saar vindt Pim uiteindelijk!)"Beertje Bruin, wat zie jij daar?" - Bill Martin en Eric Carle
Een klassieker, van de maker van Rupsje Nooitgenoeg. Zijn eerste boek zelfs. Slaapverwekkend saai, maar zo eenvoudig dat Jackie het 'van buiten' kent en aan Lucille kan 'voorlezen'. Hè hè, daar kom ik weer mooi van af.

"Plasman" - Jaap Robben en Benjamin Leroy
Lachen. Echt. Superheld 'Plasman' is grappig en aandoenlijk. Met cameo's van andere helden als Mega Cindy en een hoogbejaarde He Man. 

"Boer Boris en het gebroken been" -  Ted van Lieshout en Philip Hopman
Ik kende Boer Boris niet, maar ik wil hem wel graag wat beter leren kennen. Een grappig verhaal op rijm, met bovendien een aardig kloppend metrum. Mooi getekend ook. Er bestaan nog heel wat andere boeken over Boer Boris. Leuk extraatje: bij dit boek zaten Boer Boris-wondpleisters. Die kwamen goed van pas bij een zeer ernstige verwonding die Jackie opliep."De A van Appel en de B van Boer Boris" - Ted van Lieshout en Philip Hopman
Alweer boer Boris. Dit keer geen verhaal maar een alfabet-boekje. En laat het alfabet net één van de dingen zijn die Jackie momenteel razend interessant vindt. Pluspunt: elke letter staat er drie keer afgebeeld: hoofdletter, kleine drukletter en geschreven letter. Bespaart ons veel uitleg. 

"Scheetjesles" - Sunna Borghuis en Harmen Van Straaten
Grappige verhaaltjes over een modern gezin met drie kinderen. Ze brengen veel tijd door met hun vader, en die is hilarisch. Er zit een cd bij, en die heeft mij al meermaals doen gniffelen bij de afwas. Lucille is er nog te klein voor, maar Jackie vindt hem wel leuk. Ik denk dat we hieraan nog wel wat jaren plezier aan kunnen hebben. 

"Dat wordt smullen" - Tjibbe Veldkamp en Gustav Dejert
Een beetje grappig, maar na één keer voorlezen heb ik het wel gehad met dit verhaal. De dochters blijven het wel leuk vinden. 

"Dieren op kleur" - Anita Ganeri
Prachtig vormgegeven boek met foto's van dieren, gesorteerd op kleur. Leuk omdat het verder gaat dan de alledaagse dieren die je in zowat elk kinderboek tegenkomt. En met een wetenschappelijke uitleg op kindermaat erbij. Raar wel dat hetzelfde dier met zelfs dezelfde foto af en toe meer dan één keer voorkomt in het boek. En sommige dieren zijn ook een beetje overdreven bijgekleurd. (Zo is de blauwe vinvis in het boek turkoois. Funky wel). Alle bovenstaande boeken werden uitgegeven bij uitgeverij Gottmer. Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …