dinsdag 15 augustus 2017

De mini-fresita's lezen een stapel boeken

Met de zomervakantie kwam er hier ook een stapel vers leesvoer binnen voor de koters. Een overzichtje:

"Dikkie Dik: poezenplasjes" - Jet Boeke
Ik keek als kind graag naar Sesamstraat en aan het eind kwam Frank en die las voor van Dikkie Dik. Daarom ben ik fan. Met een tweejarige die af en toe wel eens op het potje gaat, is alles wat met scatologie en urinewegen te maken heeft een schot in de roos. Laat dat nu net de rode draad van dit verhalenboek zijn. Met "beloningsstickers", maar omdat wij hier niet zo heel hard geloven in belonen, zijn dat gewoon stickers. Mooie Dikkie Dik-stickers. 
"Saar zoekt Pim thuis / Saar zoekt Pim in het park" - Gerry Turkey
Een stevig flapjesboek. Lucille is de doelgroep maar Jackie geniet mee. Saar is een kat, Pim een kanarie en er zijn ook een heleboel andere dieren. Vooral tof omdat die dieren geweldige namen hebben, zoals Gerrit het konijn en Doroté de slak. (Spoiler alert: Saar vindt Pim uiteindelijk!)"Beertje Bruin, wat zie jij daar?" - Bill Martin en Eric Carle
Een klassieker, van de maker van Rupsje Nooitgenoeg. Zijn eerste boek zelfs. Slaapverwekkend saai, maar zo eenvoudig dat Jackie het 'van buiten' kent en aan Lucille kan 'voorlezen'. Hè hè, daar kom ik weer mooi van af.

"Plasman" - Jaap Robben en Benjamin Leroy
Lachen. Echt. Superheld 'Plasman' is grappig en aandoenlijk. Met cameo's van andere helden als Mega Cindy en een hoogbejaarde He Man. 

"Boer Boris en het gebroken been" -  Ted van Lieshout en Philip Hopman
Ik kende Boer Boris niet, maar ik wil hem wel graag wat beter leren kennen. Een grappig verhaal op rijm, met bovendien een aardig kloppend metrum. Mooi getekend ook. Er bestaan nog heel wat andere boeken over Boer Boris. Leuk extraatje: bij dit boek zaten Boer Boris-wondpleisters. Die kwamen goed van pas bij een zeer ernstige verwonding die Jackie opliep."De A van Appel en de B van Boer Boris" - Ted van Lieshout en Philip Hopman
Alweer boer Boris. Dit keer geen verhaal maar een alfabet-boekje. En laat het alfabet net één van de dingen zijn die Jackie momenteel razend interessant vindt. Pluspunt: elke letter staat er drie keer afgebeeld: hoofdletter, kleine drukletter en geschreven letter. Bespaart ons veel uitleg. 

"Scheetjesles" - Sunna Borghuis en Harmen Van Straaten
Grappige verhaaltjes over een modern gezin met drie kinderen. Ze brengen veel tijd door met hun vader, en die is hilarisch. Er zit een cd bij, en die heeft mij al meermaals doen gniffelen bij de afwas. Lucille is er nog te klein voor, maar Jackie vindt hem wel leuk. Ik denk dat we hieraan nog wel wat jaren plezier aan kunnen hebben. 

"Dat wordt smullen" - Tjibbe Veldkamp en Gustav Dejert
Een beetje grappig, maar na één keer voorlezen heb ik het wel gehad met dit verhaal. De dochters blijven het wel leuk vinden. 

"Dieren op kleur" - Anita Ganeri
Prachtig vormgegeven boek met foto's van dieren, gesorteerd op kleur. Leuk omdat het verder gaat dan de alledaagse dieren die je in zowat elk kinderboek tegenkomt. En met een wetenschappelijke uitleg op kindermaat erbij. Raar wel dat hetzelfde dier met zelfs dezelfde foto af en toe meer dan één keer voorkomt in het boek. En sommige dieren zijn ook een beetje overdreven bijgekleurd. (Zo is de blauwe vinvis in het boek turkoois. Funky wel). Alle bovenstaande boeken werden uitgegeven bij uitgeverij Gottmer. Geen opmerkingen:

Een reactie posten