Doorgaan naar hoofdcontent

Koken voor vrienden: spinaziesoep met kokosmelk en gerookte zalm

Een meisje uit vervlogen dagen kwam op bezoek en bracht haar lief mee. Aangezien ze 's middags zouden komen voor de lunch, was een eenvoudig maal aangewezen. Licht verteerbaar en snel klaar. Het uitgelezen moment om nog eens wat te proberen uit dat intrigerende Simplissime-kookboek en dat eens wat uitgebreider te testen.Want: het heet "het allermakkelijkste kookboek ter wereld", en dan nog eens een light-versie. Die light slaat hoegenaamd niet op het boek zelf, het is zowat het dikste kookboek in mijn kast. Het gaat dus om lichte gerechten. Bovendien staat er telkens bij hoeveel kcal per persoon elk gerecht bevat. Dat kan handig zijn als je op je calorie-inname wil letten. En dat "allermakkelijkst" is niet gelogen: elk recept heeft maximaal 5 ingrediënten en 4 stappen. Dat is echt wel heel gemakkelijk.


Ik maakte de "romige spinaziesoep met kokos en zalm". Dat was een voltreffer, dus bij deze ook het recept:nodig voor 4:
- 300 g jonge spinazie
- 800 ml kokosmelk
- 150 g knolselder
- 4 plakken gerookte zalm


werkwijze:
- was de spinazie en kook de blaadjes 20 minuten op een laag vuur met de kokosmelk, de in stukjes gesneden selder en 500 ml water.
- pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Voeg in stukjes gesneden zalm toe.


(je kan ook enkele spinazieblaadjes aan de kant houden om bij het serveren mee te garneren)


Mijn verdict: het is een handig kookboek, met heel eenvoudig te bereiden recepten. Wat is het niet: een mooi bladerboek, zo'n kookboek dat je mee naar bed neemt om in te lezen en bij weg te dromen (of ben ik de enige die dat doet met kookboeken?). Dit recept was erg lekker, enkele andere recepten die ik probeerde vond ik ook de moeite, maar zoals ik in het weekmenu al vermeldde: kipspiesjes werden erg droog in de oven en ik maakte ook een taart met tomaten, geitenkaas en eieren die echt nergens naar leek. De smaak was zeer oké, maar er ontbrak gewoon een taartbodem, volgens mij. Maar dat zou dan meer dan vijf ingrediënten opleveren, en bovendien een pak meer calorieën, veronderstel ik.


Het allermakkelijkste kookboek ter wereld light van J.-F. Mallet is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers.Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…