Doorgaan naar hoofdcontent

Over eten

Eén van de reacties op mijn weekmenu's is "allemaal heel tof en lekker, maar mijn kinderen eten dat allemaal niet". Nieuwsflits: die van mij ook niet. Het is te zeggen: ik ben heel trots op mijn flinke eters. Er zijn weinig dingen die zij pertinent weigeren (scroll helemaal naar beneden om te lezen hoe dat zo gekomen is)*. Maar die heerlijke gebakken watermeloen en die ovenschotel met zalm en courgette, die hebben Johan en ik zondag lekker zelf kunnen opeten. En zo gaat het wel vaker.


Maak ik me daar druk in? Hoegenaamd niet. Mijn kinderen eten doorgaans vrij gezond en gevarieerd. Dus kan het me niet zo veel schelen als ze hun neus eens optrekken voor het avondeten.

Hoe zorg je er voor dat ze wel binnenkrijgen wat ze nodig hebben:

* Zorg dat er ongeveer altijd verse soep in huis is. Doorgaans geldt: soep lusten ze. Instant vitaminen scheppen.

* Bied een "monkey platter" aan. Of een "bordje met hapjes" zoals wij dat hier noemen. Elke avond voordat ik aan het avondeten begin. Een beetje fruit, wat kaas, nootjes, komkommer, tomaatjes... je kan je fantasie de vrije loop laten. Onze meisjes eten daar heel gretig van. Ze eten hun apenschotel niet altijd helemaal leeg, dat hoeft ook niet. Het idee achter die monkey platter is dat kinderen eigenlijk heel goed zelf aanvoelen wat ze nodig hebben. En (zolang je geen zure beertjes of ander snoep op die platter legt), zullen ze daar een behoorlijk evenwichtig dieet uit samenstellen. Daar is ooit een heel interessant experiment rond gedaan, wat ook staat beschreven in het artikel op kiind.nl

Yep, dat ziet u goed. Muffinbakvormen zijn uitermate geschikt.



Bedenking over gezonde voeding voor kinderen:

* Heel wat ouders maken zich zorgen dat het nageslacht te weinig groenten eet. Als je ze laat kiezen, blijken ze vaak te grijpen naar vlees, vis, eitjes, zuivel... eiwitbronnen dus. Niet zo gek eigenlijk, want de hoofdtaak van zo'n kind is tenslotte groeien. Ze verdubbelen de eerste twee jaar van hun leven in lengte, en hun gewicht wordt een paar keer vermenigvuldigd. Die moeten dus "materie aanmaken". Dat doe je niet op worteltjes en kiwi's. Uiteraard hebben ze vitamines uit fruit en groenten nodig, maar veel minder dan doorgaans verondersteld wordt. Ik zuig dit niet allemaal uit mijn duim (en ik ben ook geen voedingsdeskundige), maar las er een geruststellend artikel over, alweer op kiind.nl.


En dan is er nog die brooddoos...

Want morgenvroeg is het weer zo ver: broodtrommeltjes vullen voor de middagpauze op school. Weekblad Libelle deed er een uitgebreid onderzoek naar. Met enkele verrassende resultaten. Zo blijken, alle hippe foodtrends ten spijt, bokes met kaas en bokes met choco toch nog het populairst als brooddoosvulsel. Daar is op zich ook niet zo veel mis mee (ook dat lees je in het artikel). Maar het kan ook anders. Een lunchbox met vakjes is daarbij een handig hulpmiddel: je wordt uitgedaagd om elk vakje te vullen en als je wat out-of-the-box (hahahahaha!) denkt, bedenk je altijd wel wat. Stukjes groenten of fruit, een restje van het avondeten, een gezond koekje, blokjes kaas, een gekookt ei, een sneetje notenbrood ...



Andere ideetjes om dat brooddoosje origineel en gezond te vullen vind je bij Libelle Lekker.

Met de inhoud van die brooddoos komt dat wel goed. Wat sfeer en gezelligheid betreft is er blijkbaar meer reden tot paniek: de lunchpauze op school bezorgt veel kinderen stress. Dat is natuurlijk heel jammer want samen eten hoort net gezellig te zijn, een fijn ontspannend moment middenin de drukte van de dag. Quod non. Vaak zitten alle kinderen van de school samen in een lawaaierige refter waar ze onder tijdsdruk moeten eten. Blij dat dat op onze school anders is, en dat de kindjes in de klas eten, samen met de juf. (Minpuntje bij ons vind ik dan weer dat ze niet aan een tafel zitten om te eten. Dat maakt het heel moeilijk voor een kleuter om eens iets mee te nemen dat iets meer vaardigheid vergt om te eten). 

Dus: aan alle schooldirecties, juffen en meesters: overweeg eens om samen met de kinderen in de klas te eten. Lijkt me fijner dan een namiddag in een klas vol hongerige en gestresseerde kinderen te moeten staan.

En wat kan je als ouder doen om het leed van onze arme stresskonijntjes te verzachten? Stop eens een lief kaartje in de brooddoos. Vooral fijn voor wie al kan lezen uiteraard :-) Onderstaande kaartjes kan je hier gratis downloaden.




* oh ja, die flinke eters van mij dus, en hoe dat zo gekomen is:

  • Grotendeels: chance. Alles proberen en durven zit in hun karakter. 
  • Waar het nog meer aan zou kunnen liggen, volgens vele bronnen: Ik eet zelf heel gevarieerd. Ook tijdens mijn zwangerschappen. Baby's in de buik zouden daar al smaken leren kennen. Ook en vooral via borstvoeding is dat het geval. En die hebben zij allebei uitgebreid gekregen, tot ze bijna twee waren. 
  • Onze kinderen hebben leren eten via de Rapley-methode. Geen prakjes dus. Nooit gedaan. Een aanraders voor fan van Lui Ouderschap. Je prikkelt er hun nieuwsgierigheid mee en ze leren vanaf het prille begin de verschillende texturen kennen waardoor ze daar later minder kieskeurig over lijken.
  • Ik durf te zeggen dat wij hier thuis heel gevarieerd eten. Wie de weekmenu's een beetje volgt, kan dat beamen denk ik. Ik geloof dat dat ook wel een weerslag heeft op hun eetgedrag. 


met dank aan Libelle voor de fijne samenwerking.




Reacties

  1. Goed bezig! En lekker, ik kwijl hier al :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ook rapley, lang BV en goei eters...hoe eten ze dan op school als het niet aan tafel is? Ik vind ook leuk dat onze kinderen gewoon in de klas eten..is altijd zo gezellig en rustig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ze eten in hun "kring", dus op bankjes, met hun doosje op schoot of naast zich.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie