Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? weekmenu week 33 en 34


2 weken ineens ja. Omdat wij één ervan op vakantie waren, en toen bovendien bijzonder weinig kookten (maar wel veel aten, zo leert de weegschaal).

maandag: Ratatouille
Lekker, gezond en met massa's zuiderse groenten. Wij maken hem naar het recept uit het fijne kookboekje Caravanity. Iedereen bij ons thuis houdt van halloumi, dus dat doen we er ook bij. Nadeel: de kinderen eten dan eigenlijk alleen nog halloumi. Persoonlijk bericht aan meneer Fresita: ik ben het wel een beetje beu nu, die ratatouille.



dinsdag: Restjes

woensdag: Soep van knolselder en pompoen / Mexicaanse schotel
Dit vegetarische recept van Colruyt is nogal saai maar wel kindvriendelijk. (Chips bij het avondeten, daar staan ze wel voor open). Ik ben grote voorstander van vegetarisch eten van tijd tot stond, maar deze schotel zou volgens mij smakelijker zijn met een beetje gehakt.

foto Colruyt.be
Met de knolselder en pompoen die nog over is van vorige week wordt een grote pot soep gemaakt, waarvan een deel de diepvries in gaat.

donderdag: Restjes
Meneer begint vandaag aan zijn jaarlijkse driedaagse in Kievit en wij meisjes eten restjes.

vrijdag: eten bij oma / op Pukkelpop
Vandaag vergezel ik meneer Fresita op Pukkelpop. Het weer is vreselijk en ik baal enorm. Als troost eten we voortreffelijk in het popup-restaurant "Cookpit" van de Hasseltse Hotelschool. Een lichtpuntje op een druilerige en kletsnatte dag die mijn eerdere vermoeden bevestigt: ik ben geen festivalmens (hoewel ik het vorig jaar, in de zon, super vond). De meisjes logeren en eten intussen bij oma.

zaterdag: alweer bij oma
Inpakdag voor mij, we vertrekken morgenvroeg naar Frankrijk. Het is fijn dat de meisjes nog bij oma mogen blijven zodat ik goed kan doorwerken en het wordt helemaal praktisch omdat ik mag mee-eten als ik ze ga ophalen. Sperzieboontjes, tomaatjes, gekookte aardappelen en stoofvlees.

zondag: Chez Jos et Karine
Hoera, we zijn weer in Bert. We verblijven voor de derde keer in Villa Nova en één van de grote voordelen van het dorp Bert is het restaurant van de Vlaamse Jos en Karine. Waar je een dagmenu van vier gangen eet voor 15 euro. Voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en nagerecht. Simpel, geen poeha maar degelijk, lekker eten. We eten hier voor de rest van de week elke dag, behalve op woensdag, want dan is het restaurant dicht.

foto www.lapalisse-tourisme.com


Zaterdag: quiche, kaas en pateekes
Na een lange rit worden we in Diest zowaar onthaald op een avondje met Franse chansons en lekker eten. Om de overgang wat zachter te maken kiezen we als avondeten voor quiche en een kaasschotel op de Franse avond bij onze goede vriend Stuckens.

Zondag: watermeloen / cake van blauwe bessen / courgette met zalm en kappertjes
Er was een potluck op de school van Jackie. We maakten een slaatje van watermeloen en feta (dat echt superlekker samen is) en de blauwe bessen-cake van Pascale Naessens. Ik gebruikte 100 g amandelmeel en kokosmelk. Net als de vorige keer dat ik hem bakte, moest hij ongeveer dubbel zo lang in de oven als aangegeven in het recept.



Ook voor het avondeten snuisterde ik op de website van Pascale Naessens. Het werd de gebakken watermeloen met feta en de courgette met gerookte zalm en kappertjes.  Allebei superlekker, zeker voor herhaling vatbaar. En uiteraard was één van die twee gerechten genoeg geweest voor een maaltijd, maar ik kon niet kiezen. Dat laatste recept komt uit het nieuwste kookboek van Naessens, Puur Pascale 2. Veelbelovend!


 Ik vermoed dat de volgende weken een beetje in het teken gaan staan van het superstrakke dieetplan van de Fresita's (toch alle Fresita's ouder dan vijf). Hierover hoort u uiteraard heel gauw meer. 


Reacties

  1. Die gerechtjes van Cookpit zien er goed uit! Jammer dat dat alleen voor Pukkelpop was. Maar jullie kunnen er maar van genoten hebben natuurlijk. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ze waren ook erg lekker! Het was echt een beetje troost die dag :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.



dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…