Doorgaan naar hoofdcontent

wat eten de Fresita's? - weekmenu week 35

maandag: restjes
Meneer en ik houden vandaag een vastendag. Dat houdt in dat we ons beperken tot 500 kcal per dag. We eten restjes: hij van de heerlijke ovenschotel met courgette en gerookte zalm, ik van de salade met meloen en feta.

dinsdag: kipballetjes met knolselder en witloof
Soms verdient het ontbijt ook een vermelding. Bijvoorbeeld deze chocoladehavermoutpap met banaan.



Voor het avondeten moest er een knolselder verwerkt worden. Het leek mij een hele klus, maar eigenlijk stond het eten op een dik half uur op tafel. (Toegegeven: ik kocht kippengehakt, dus ik heb het vlees niet meer zelf moeten vermalen). Blijkbaar alweer Pascale Naessens, maar ik vond het recept op een andere blog. Balletjes zijn altijd een voltreffer bij de kiddo's. De overschot ervan snacken ze de dag erna.

woensdag: vis met kokosmelk, limoen en tomaten



Simpel en lekker. Ik zeg het u: Naessens stelt nooit teleur. Ik vind het wel jammer dat er zo weinig biologische vis te vinden is. Hoe komt dat dan? Zalm en forel wel, maar de rest niet. Er is wellicht een goeie verklaring, en ik vrees dat de conclusie zal zijn dat vis eten eigenlijk helemaal niet oké is. Wie het weet, mag het mij eens uitleggen.

donderdag: wortelpasta putanesca
Pasta Putanesca is al héél lang een Fresita-klassieker, maar nu was het echt lang geleden. In plaats van pasta maakten we spaghetti van wortels. Jackie merkt op dat de spaghetti harder kraakt dan anders, maar vindt het prima als ze hoort dat het van wortels gemaakt is.

vrijdag: ovenschotel met geitenkaas en koolrabi
Eerste schooldag! Om dat te vieren lunchten we bij Wannes Raps. Lunchmenu: groentencarpaccio als voorgerecht, en daarna pasta met kokkels. Watertanden. 's Avonds een ovenschotel met geitenkaas, koolrabi, tomaat en aardappelen - allemaal gisteren vers gekocht bij Boeren en Buren!

zaterdag: vegabord


foto: Pedro Portret

We kozen het allergezondste wat de Gitannekesfoor te bieden had. Bij thuiskomst trakteerden we onszelf nog op een flinke portie zelfgemaakt bananenijs (zoals in: mix bevroren bananen met een scheutje melk). Ik probeerde met succes twee varianten: eentje met een lepeltje chocopasta en eentje met wat kokosrasp. Yummies! Echt, dat ijs is zooo lekker. Dat is niet zomaar een flauw afkooksel van echt roomijs. Dat is gewoon minstens even lekker. Totally addicted.

zondag: courgettesoep / kabeljauw en koolrabipuree
De man staat aan het fornuis en werkt vakkundig restjes op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …