Doorgaan naar hoofdcontent

wat eten de Fresita's? - weekmenu week 35

maandag: restjes
Meneer en ik houden vandaag een vastendag. Dat houdt in dat we ons beperken tot 500 kcal per dag. We eten restjes: hij van de heerlijke ovenschotel met courgette en gerookte zalm, ik van de salade met meloen en feta.

dinsdag: kipballetjes met knolselder en witloof
Soms verdient het ontbijt ook een vermelding. Bijvoorbeeld deze chocoladehavermoutpap met banaan.Voor het avondeten moest er een knolselder verwerkt worden. Het leek mij een hele klus, maar eigenlijk stond het eten op een dik half uur op tafel. (Toegegeven: ik kocht kippengehakt, dus ik heb het vlees niet meer zelf moeten vermalen). Blijkbaar alweer Pascale Naessens, maar ik vond het recept op een andere blog. Balletjes zijn altijd een voltreffer bij de kiddo's. De overschot ervan snacken ze de dag erna.

woensdag: vis met kokosmelk, limoen en tomatenSimpel en lekker. Ik zeg het u: Naessens stelt nooit teleur. Ik vind het wel jammer dat er zo weinig biologische vis te vinden is. Hoe komt dat dan? Zalm en forel wel, maar de rest niet. Er is wellicht een goeie verklaring, en ik vrees dat de conclusie zal zijn dat vis eten eigenlijk helemaal niet oké is. Wie het weet, mag het mij eens uitleggen.

donderdag: wortelpasta putanesca
Pasta Putanesca is al héél lang een Fresita-klassieker, maar nu was het echt lang geleden. In plaats van pasta maakten we spaghetti van wortels. Jackie merkt op dat de spaghetti harder kraakt dan anders, maar vindt het prima als ze hoort dat het van wortels gemaakt is.

vrijdag: ovenschotel met geitenkaas en koolrabi
Eerste schooldag! Om dat te vieren lunchten we bij Wannes Raps. Lunchmenu: groentencarpaccio als voorgerecht, en daarna pasta met kokkels. Watertanden. 's Avonds een ovenschotel met geitenkaas, koolrabi, tomaat en aardappelen - allemaal gisteren vers gekocht bij Boeren en Buren!

zaterdag: vegabord


foto: Pedro Portret

We kozen het allergezondste wat de Gitannekesfoor te bieden had. Bij thuiskomst trakteerden we onszelf nog op een flinke portie zelfgemaakt bananenijs (zoals in: mix bevroren bananen met een scheutje melk). Ik probeerde met succes twee varianten: eentje met een lepeltje chocopasta en eentje met wat kokosrasp. Yummies! Echt, dat ijs is zooo lekker. Dat is niet zomaar een flauw afkooksel van echt roomijs. Dat is gewoon minstens even lekker. Totally addicted.

zondag: courgettesoep / kabeljauw en koolrabipuree
De man staat aan het fornuis en werkt vakkundig restjes op.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.
Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…