woensdag 22 november 2017

jongens en meisjes

Sinterklaas komt eraan, dus onze kinderen worden weldra weer bedolven onder cadeautjes. Mijn werkgever bijvoorbeeld verwent onze kroost elk jaar met geschenken. Ik sta elk jaar weer van versteld van het gender-onderscheid dat hier gemaakt wordt. Ja, ik ken de argumenten wel: als je ze zelf laat kiezen, kiezen de meeste meisjes zelf ook voor die roze pop en niet voor die zwarte raceauto. Maar ik vraag me af hoe vrij die vrije keuze is. Het zit er al zo vroeg ingebakken: dàt is voor meisjes, dàt is voor jongens. Terwijl dat dat toch allemaal helemaal nergens op slaat? Waarom zouden jongens meer interesse hebben in voertuigen en prehistorische dieren dan meisjes? Is dat wel echt zo?

Er kiezen blijkbaar te weinig meisjes in het middelbaar en hoger onderwijs voor STEM-richtingen. Hoe zou het komen? Op het sinterklaasfeest op mijn werk krijgen jongens van acht een hobbydoos "elektriciteit", meisjes van acht krijgen Lego Friends "puppy-kampioenschap". Leggen we de lat niet wat laag voor onze meisjes?

Geschenken doen natuurlijk ook aan boeken denken, dus ik ging eens een kijkje nemen bij de Standaard Boekhandel.

Hoe zit dat met die vrije keuze, als er op de kaft van een kleurboek staat dat het voor jongens of voor meisjes is? Ik ben er zeker van dat mijn dochter (die trouwens ook van roze en prinsessen houdt) een kleurboek met vikinghelmen en duikboten wel zou kunnen smaken. Maar blijkbaar is dat niet de bedoeling.
Er zijn ook een hoop dingen die alleen meisjes moeten weten. Uiteraard: het is voor meisjes nog net iets belangrijker onderlegd te zijn in alles wat je moet weten over maandstonden en beha's. Maar blijkbaar valt er ook wat te vertellen over kolibri's, zeepaardjes (mmm, biologie? dan toch wetenschap!) en ijslolly's.Er zijn zelfs sprookjes die exclusief voor jongens zijn (die zijn "leuk") tegenover de "mooiste" sprookjes voor meisjes. In blauw en roze, hoe kan het ook anders.

Nog zoiets: onlangs stootte ik op facebook op een prachtige wedstrijd waarbij twee van die supermooie dekbedovertrekken van SNURK werden verloot: eentje met een fee en eentje met een raket. Leuk, voor elk wat wils zou je denken. Je mocht je voorkeur opgeven in een comment onder de foto. Niet door "fee" of "raket" te typen, maar wel "meisje" (voor de fee) of "jongen" voor de raket. AAARRRGGGGHHH!!! En het ergste van al: tussen die honderden reacties zag ik maar één iemand die daar net als ik aanstoot aan nam.
Potverdorie zeg. En wij ons best maar doen.


Ik vermoed dat SNURK zelf niet echt achter die meisjes-jongensopdeling staat. Zo zag ik op hun eigen site wel een coole foto van een meisje in een stoere T-Rex-pyjama.

9 opmerkingen:

 1. Sarah Vanden Bremt22 november 2017 om 01:43

  Ik kan mij hier ook dood aan ergeren!
  Maar ergens zal het er ook wel van nature inzitten denk ik. Zo kan Flore er niet van over dat de lichtblauwe tandenborstel van papa is en de donkerblauwe van mama. Vreemd toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Raar hè. Misschien is er toch een biologische basis voor kleurenvoorkeur? Voor mijn part mag alles bestaan in roze en blauw en alle andere kleuren, maar waarom moet er opstaan voor wie dat dan "bedoeld" is?

   Verwijderen
 2. ah ik heb naar aanleding van een paar boekjes op je foto's, recent meerdere keren naar uitgeverij Deltas getweet om dit belachelijke genderonderscheid aan te klagen. Jammer genoeg is hun twitter account niet voor communicatie maar enkel voor 1-richtings publiciteit. Misschien moeten we hen (en andere uitgeverijen) op een andere manier contacteren.

  Zouden ze op verkoop@deltas.nl en edi@znu.be wel reageren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja mijn dochter Rosanne droomt van kleren met glitter Spider-Man, duo's en raketten. Ben van het idee dat de modewereld ook wel eens ter orde mag geroepen worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pff ik vind het ook vreselijk, die opdeling. Mama's van meisjes ergeren zich daar precies sneller aan, zo lijkt het toch in mijn vriendenclubje. Het zijn ook de meisjes die in zeker opzicht aan het kortste eind trekken - hoewel ik ook te doen heb met jongens die niet met een pop mogen spelen.
  Mij stemt het triest dat meisjes zo onderschat worden. Als meisjesmama ben ik er supergevoelig aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. echt hè. Op vestimentair vlak vind ik dan weer dat het voordeel bij de meisjes ligt: als zij liever geen rokjes of roze dragen, is er niet zo veel aan de hand. Een jongetje dat graag haarspeldjes en roze rokjes draagt, dat ligt dan weer wat gevoeliger. Dat zou ik moeilijker vinden denk ik (hoewel mijn hart natuurlijk zegt dat iedereen mag aantrekken wat hij/zij wil).

   Verwijderen