Doorgaan naar hoofdcontent

jongens en meisjes

Sinterklaas komt eraan, dus onze kinderen worden weldra weer bedolven onder cadeautjes. Mijn werkgever bijvoorbeeld verwent onze kroost elk jaar met geschenken. Ik sta elk jaar weer van versteld van het gender-onderscheid dat hier gemaakt wordt. Ja, ik ken de argumenten wel: als je ze zelf laat kiezen, kiezen de meeste meisjes zelf ook voor die roze pop en niet voor die zwarte raceauto. Maar ik vraag me af hoe vrij die vrije keuze is. Het zit er al zo vroeg ingebakken: dàt is voor meisjes, dàt is voor jongens. Terwijl dat dat toch allemaal helemaal nergens op slaat? Waarom zouden jongens meer interesse hebben in voertuigen en prehistorische dieren dan meisjes? Is dat wel echt zo?

Er kiezen blijkbaar te weinig meisjes in het middelbaar en hoger onderwijs voor STEM-richtingen. Hoe zou het komen? Op het sinterklaasfeest op mijn werk krijgen jongens van acht een hobbydoos "elektriciteit", meisjes van acht krijgen Lego Friends "puppy-kampioenschap". Leggen we de lat niet wat laag voor onze meisjes?

Geschenken doen natuurlijk ook aan boeken denken, dus ik ging eens een kijkje nemen bij de Standaard Boekhandel.

Hoe zit dat met die vrije keuze, als er op de kaft van een kleurboek staat dat het voor jongens of voor meisjes is? Ik ben er zeker van dat mijn dochter (die trouwens ook van roze en prinsessen houdt) een kleurboek met vikinghelmen en duikboten wel zou kunnen smaken. Maar blijkbaar is dat niet de bedoeling.
Er zijn ook een hoop dingen die alleen meisjes moeten weten. Uiteraard: het is voor meisjes nog net iets belangrijker onderlegd te zijn in alles wat je moet weten over maandstonden en beha's. Maar blijkbaar valt er ook wat te vertellen over kolibri's, zeepaardjes (mmm, biologie? dan toch wetenschap!) en ijslolly's.Er zijn zelfs sprookjes die exclusief voor jongens zijn (die zijn "leuk") tegenover de "mooiste" sprookjes voor meisjes. In blauw en roze, hoe kan het ook anders.

Nog zoiets: onlangs stootte ik op facebook op een prachtige wedstrijd waarbij twee van die supermooie dekbedovertrekken van SNURK werden verloot: eentje met een fee en eentje met een raket. Leuk, voor elk wat wils zou je denken. Je mocht je voorkeur opgeven in een comment onder de foto. Niet door "fee" of "raket" te typen, maar wel "meisje" (voor de fee) of "jongen" voor de raket. AAARRRGGGGHHH!!! En het ergste van al: tussen die honderden reacties zag ik maar één iemand die daar net als ik aanstoot aan nam.
Potverdorie zeg. En wij ons best maar doen.


Ik vermoed dat SNURK zelf niet echt achter die meisjes-jongensopdeling staat. Zo zag ik op hun eigen site wel een coole foto van een meisje in een stoere T-Rex-pyjama.

Reacties

 1. Sarah Vanden Bremt22 november 2017 om 10:43

  Ik kan mij hier ook dood aan ergeren!
  Maar ergens zal het er ook wel van nature inzitten denk ik. Zo kan Flore er niet van over dat de lichtblauwe tandenborstel van papa is en de donkerblauwe van mama. Vreemd toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Raar hè. Misschien is er toch een biologische basis voor kleurenvoorkeur? Voor mijn part mag alles bestaan in roze en blauw en alle andere kleuren, maar waarom moet er opstaan voor wie dat dan "bedoeld" is?

   Verwijderen
 2. ah ik heb naar aanleding van een paar boekjes op je foto's, recent meerdere keren naar uitgeverij Deltas getweet om dit belachelijke genderonderscheid aan te klagen. Jammer genoeg is hun twitter account niet voor communicatie maar enkel voor 1-richtings publiciteit. Misschien moeten we hen (en andere uitgeverijen) op een andere manier contacteren.

  Zouden ze op verkoop@deltas.nl en edi@znu.be wel reageren?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja mijn dochter Rosanne droomt van kleren met glitter Spider-Man, duo's en raketten. Ben van het idee dat de modewereld ook wel eens ter orde mag geroepen worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pff ik vind het ook vreselijk, die opdeling. Mama's van meisjes ergeren zich daar precies sneller aan, zo lijkt het toch in mijn vriendenclubje. Het zijn ook de meisjes die in zeker opzicht aan het kortste eind trekken - hoewel ik ook te doen heb met jongens die niet met een pop mogen spelen.
  Mij stemt het triest dat meisjes zo onderschat worden. Als meisjesmama ben ik er supergevoelig aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. echt hè. Op vestimentair vlak vind ik dan weer dat het voordeel bij de meisjes ligt: als zij liever geen rokjes of roze dragen, is er niet zo veel aan de hand. Een jongetje dat graag haarspeldjes en roze rokjes draagt, dat ligt dan weer wat gevoeliger. Dat zou ik moeilijker vinden denk ik (hoewel mijn hart natuurlijk zegt dat iedereen mag aantrekken wat hij/zij wil).

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.
Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…