Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 47

Na een paar weken onderbreking, doe ik weer wat moeite om een weekmenu bij elkaar te schrapen. Eén van de redenen van de pauze is, dat er tegenwoordig niet veel te zeggen valt over het eten hier. Het feit dat wij als gezin eigenlijk zo goed als nooit samen aan tafel zitten, speelt me parten. Als de dochters dan nog eens in een culinair kieskeurige fase zitten, is de zin om te koken ver te zoeken.

Meestal komt het er dan op neer dat er hier een grote pot soep gemaakt wordt die de hele week meegaat, en ik blijf wel samen met inmiddels twee vriendinnen onze dinsdag-kookdag in stand houden: we werken ene hele voormiddag aan een ovenschotel of iets dergelijks waarmee we dan enkele gezinnen van avondeten voorzien. Dankzij de ruime porties die Jeroen Meus in zijn recepten hanteert, kunnen wij daar meestal zelfs meer dan eens van eten (soms ook tot het onze oren uitkomt). Verder eten de meisjes meestal wel eens een keer in de week bij één van de grootouders en bovendien krijgt Lucille vier dagen per week warm eten op de crèche. Wat ik eigenlijk wil zeggen: veel koken doe ik dan verder niet.

Maar toch. Ik doe dat eigenlijk wel graag. En ik merk dat u ook graag leest wat wij maken en eten. Bij deze dus: het weekmenu van week 47!

maandag: restjes
Restjes van de soep en de spinazietaart van de dag ervoor, toen er hier uitgebreid gebruncht werd met de schoonfamilie. Die spinazietaart, uit het "Kookboek voor meisjes van 8 tot 88", is hier al jaren favoriet. Doet het ook goed als kraamkost, dat kunnen intussen al heel wat nieuwbakken ouders bevestigen.

dinsdag: aardappelschotel met ham en prei
Zoals gezegd dus: die gezamenlijke kooksessies op dinsdag worden een steeds groter succes. We kookten met z'n drieën voor inmiddels meer dan twintig personen. Heel vaak kiezen we voor recepten van Jeroen Meus. Omdat we echt proberen voor een kindvriendelijke maaltijd te gaan, is het kookboek "goedgekeurd door kinderen" ook een mogelijke inspiratiebron. Niet alle kinderen zijn fan van prei, maar de meeste van onze klanten hebben er toch goed van gegeten.

 

woensdag: soep en restjes

donderdag: worteltjes en venkel en harissa
Nigella Lawson heeft een nieuw kookboek uit: "Bij mij aan tafel: het geluk van thuiskoken". Minder wulpse foto's van de Goddelijke Huisvrouw zelve, en in eerste instantie sprak het kookboek me niet zo geweldig aan, maar deze wortels met venkel en harissa zijn niet te versmaden en ik had spijt dat het op was. Door de harissa wel een tikkeltje te pittig voor de kleintjes. Ik deel binnenkort het recept.



vrijdag: restjes
Dit staat dus in mijn notitieboekje: restjes. Ik weet niet zo goed wat voor restjes. Maar ik was dan ook niet thuis, Johan en de kinderen hebben zonder mij gegeten.

zaterdag: lunch in het S.M.A.K.-café
Een dagje naar Gent. Soep, een couscous-salade en een broodje met gerookte zalm. Voor het dessert namen we koffie en taart in Bar Wilson in NEST.

zondag: witlofsoep met zalm
Ik kocht bij Boeren en Buren en grote zak witlof. Een deel ging in de soep. Bij gebrek aan garnalen deden we er gerookte zalm bij. Dit volstaat op een dag waarop er verder, dankzij een verjaardagsfeestje, vooral ook taart, cake, chips en nootjes gegeten werden. Het plan om met de rest van die witlof iets te maken uit het nieuwste boek van Pascale Naessens wordt met een licht opgeblazen gevoel uitgesteld naar later deze week.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …