Doorgaan naar hoofdcontent

I Am by JBC


Kledij vinden die het product is van eerlijke handel en bovendien enigszins milieuvriendelijk geproduceerd, is geen sinecure. Gelukkig hebben ook enkele grote ketens begrepen dat de vraag hiernaar steeds groter wordt. De Belgische modeketen JBC bijvoorbeeld zet zich in voor eerlijke kleding door elke stap in het productieproces onder de loep te nemen. JBC is er nog niet helemaal (dat erkennen ze zelf ook: het streven naar duurzaamheid is een voortdurende zoektocht) maar doet zijn best om stap voor stap bij te dragen aan een duurzame mode-industrie, door enkele tastbare verbeteringen te verwezenlijken.

Met name de I AM-collectie wil een voorloper en een innovator zijn in duurzame kleding. De productie gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk. Er zijn jassen die gemaakt worden van gerecycleerde petflessen. En dan heb ik het niet over weinig modieuze fleecejasjes. Naast materialen en productieproces wordt er ook rekening gehouden met bijvoorbeeld de verpakking en het transport.

I AM staat ook voor transparantie. Bij ongeveer elk stuk van de collectie in de webshop, kan je doorklikken naar "Trace this item". Zo zie je meteen waar het gemaakt werd. Onderstaande hemdjurk in biokatoen bijvoorbeeld werd gemaakt bij Baoying Hongija in China. Een kleine kledingfabriek in plattelandsgebied, in 2016 geaudit door Wethica.


En deze skinny jeans is gemaakt van gerecycleerde denim. Bij het gebreide vest staat er op dit moment in de webshop gek genoeg geen "trace this item"-button. Toen ik dit meldde, kreeg ik een uitgebreid antwoord van JBC. Het gaat blijkbaar om een IT-foutje dat weldra zal worden rechtgezet. En tevens kreeg ik een duidelijk verslag van waar de cardigan dan wel vandaan komt: de fabrikant is Esvap Konfeksiyon uit Turkije. Zoals je in het filmpje achter de link kan zien, ziet dat er uit als een bedrijf met goede werkomstandigheden. 

Eenvoudige basics, in dit geval nogal stoer maar er zijn ook klassiekere stuks, en vooral voor mannen heel sportieve items. Ik ben fan.

Mijn persoonlijke duurzame bijdrage: dit zijn de enige nieuwe stuks die dit najaar mijn garderobe zullen aanvullen. Beloofd!


Dit stuk kwam tot stand in samenwerking met JBC.

Reacties

 1. Allez jong, een modeshoot! Gedurfd, maar héél geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zeg het je: een heel eind buiten mijn comfortzone. Maar 't schijnt dat het daar goed is ;-) (en ik was zelf de fotograaf, dat scheelt :-)

   Verwijderen
 2. Hoera voor transparantie! Met de rubriek Fair Wear Friday zet ik zo regelmatig merken in de kijker. Fijn om je eens van top tot teen te bewonderen. Mijn post van morgen is ook iets meer buiten mijn comfortzone. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kijk ernaar uit! En ja, ik ken je rubriek, uiteraard. Ik denk al jaren: ik moet daaraan meedoen! En nu dacht ik, net na het publiceren: verdorie, een dag te vroeg!!

   Verwijderen
 3. Het hoeft hiet op vrijdag hoor. Het kan elke dag Fairwear Friday zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …