donderdag 14 december 2017

I Am by JBC


Kledij vinden die het product is van eerlijke handel en bovendien enigszins milieuvriendelijk geproduceerd, is geen sinecure. Gelukkig hebben ook enkele grote ketens begrepen dat de vraag hiernaar steeds groter wordt. De Belgische modeketen JBC bijvoorbeeld zet zich in voor eerlijke kleding door elke stap in het productieproces onder de loep te nemen. JBC is er nog niet helemaal (dat erkennen ze zelf ook: het streven naar duurzaamheid is een voortdurende zoektocht) maar doet zijn best om stap voor stap bij te dragen aan een duurzame mode-industrie, door enkele tastbare verbeteringen te verwezenlijken.

Met name de I AM-collectie wil een voorloper en een innovator zijn in duurzame kleding. De productie gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk. Er zijn jassen die gemaakt worden van gerecycleerde petflessen. En dan heb ik het niet over weinig modieuze fleecejasjes. Naast materialen en productieproces wordt er ook rekening gehouden met bijvoorbeeld de verpakking en het transport.

I AM staat ook voor transparantie. Bij ongeveer elk stuk van de collectie in de webshop, kan je doorklikken naar "Trace this item". Zo zie je meteen waar het gemaakt werd. Onderstaande hemdjurk in biokatoen bijvoorbeeld werd gemaakt bij Baoying Hongija in China. Een kleine kledingfabriek in plattelandsgebied, in 2016 geaudit door Wethica.


En deze skinny jeans is gemaakt van gerecycleerde denim. Bij het gebreide vest staat er op dit moment in de webshop gek genoeg geen "trace this item"-button. Toen ik dit meldde, kreeg ik een uitgebreid antwoord van JBC. Het gaat blijkbaar om een IT-foutje dat weldra zal worden rechtgezet. En tevens kreeg ik een duidelijk verslag van waar de cardigan dan wel vandaan komt: de fabrikant is Esvap Konfeksiyon uit Turkije. Zoals je in het filmpje achter de link kan zien, ziet dat er uit als een bedrijf met goede werkomstandigheden. 

Eenvoudige basics, in dit geval nogal stoer maar er zijn ook klassiekere stuks, en vooral voor mannen heel sportieve items. Ik ben fan.

Mijn persoonlijke duurzame bijdrage: dit zijn de enige nieuwe stuks die dit najaar mijn garderobe zullen aanvullen. Beloofd!


Dit stuk kwam tot stand in samenwerking met JBC.

6 opmerkingen:

 1. Allez jong, een modeshoot! Gedurfd, maar héél geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zeg het je: een heel eind buiten mijn comfortzone. Maar 't schijnt dat het daar goed is ;-) (en ik was zelf de fotograaf, dat scheelt :-)

   Verwijderen
 2. Hoera voor transparantie! Met de rubriek Fair Wear Friday zet ik zo regelmatig merken in de kijker. Fijn om je eens van top tot teen te bewonderen. Mijn post van morgen is ook iets meer buiten mijn comfortzone. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kijk ernaar uit! En ja, ik ken je rubriek, uiteraard. Ik denk al jaren: ik moet daaraan meedoen! En nu dacht ik, net na het publiceren: verdorie, een dag te vroeg!!

   Verwijderen
 3. Het hoeft hiet op vrijdag hoor. Het kan elke dag Fairwear Friday zijn!

  BeantwoordenVerwijderen