Doorgaan naar hoofdcontent

I Am by JBC


Kledij vinden die het product is van eerlijke handel en bovendien enigszins milieuvriendelijk geproduceerd, is geen sinecure. Gelukkig hebben ook enkele grote ketens begrepen dat de vraag hiernaar steeds groter wordt. De Belgische modeketen JBC bijvoorbeeld zet zich in voor eerlijke kleding door elke stap in het productieproces onder de loep te nemen. JBC is er nog niet helemaal (dat erkennen ze zelf ook: het streven naar duurzaamheid is een voortdurende zoektocht) maar doet zijn best om stap voor stap bij te dragen aan een duurzame mode-industrie, door enkele tastbare verbeteringen te verwezenlijken.

Met name de I AM-collectie wil een voorloper en een innovator zijn in duurzame kleding. De productie gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk. Er zijn jassen die gemaakt worden van gerecycleerde petflessen. En dan heb ik het niet over weinig modieuze fleecejasjes. Naast materialen en productieproces wordt er ook rekening gehouden met bijvoorbeeld de verpakking en het transport.

I AM staat ook voor transparantie. Bij ongeveer elk stuk van de collectie in de webshop, kan je doorklikken naar "Trace this item". Zo zie je meteen waar het gemaakt werd. Onderstaande hemdjurk in biokatoen bijvoorbeeld werd gemaakt bij Baoying Hongija in China. Een kleine kledingfabriek in plattelandsgebied, in 2016 geaudit door Wethica.


En deze skinny jeans is gemaakt van gerecycleerde denim. Bij het gebreide vest staat er op dit moment in de webshop gek genoeg geen "trace this item"-button. Toen ik dit meldde, kreeg ik een uitgebreid antwoord van JBC. Het gaat blijkbaar om een IT-foutje dat weldra zal worden rechtgezet. En tevens kreeg ik een duidelijk verslag van waar de cardigan dan wel vandaan komt: de fabrikant is Esvap Konfeksiyon uit Turkije. Zoals je in het filmpje achter de link kan zien, ziet dat er uit als een bedrijf met goede werkomstandigheden. 

Eenvoudige basics, in dit geval nogal stoer maar er zijn ook klassiekere stuks, en vooral voor mannen heel sportieve items. Ik ben fan.

Mijn persoonlijke duurzame bijdrage: dit zijn de enige nieuwe stuks die dit najaar mijn garderobe zullen aanvullen. Beloofd!


Dit stuk kwam tot stand in samenwerking met JBC.

Reacties

 1. Allez jong, een modeshoot! Gedurfd, maar héél geslaagd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zeg het je: een heel eind buiten mijn comfortzone. Maar 't schijnt dat het daar goed is ;-) (en ik was zelf de fotograaf, dat scheelt :-)

   Verwijderen
 2. Hoera voor transparantie! Met de rubriek Fair Wear Friday zet ik zo regelmatig merken in de kijker. Fijn om je eens van top tot teen te bewonderen. Mijn post van morgen is ook iets meer buiten mijn comfortzone. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik kijk ernaar uit! En ja, ik ken je rubriek, uiteraard. Ik denk al jaren: ik moet daaraan meedoen! En nu dacht ik, net na het publiceren: verdorie, een dag te vroeg!!

   Verwijderen
 3. Het hoeft hiet op vrijdag hoor. Het kan elke dag Fairwear Friday zijn!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…