Doorgaan naar hoofdcontent

Doen met de mini's: bak een frangipanetaart (met recept!)

Samen iets bakken is een activiteit die hier regelmatig terugkomt. Lucille heeft nog niet veel interesse maar Jackie vindt het heerlijk om te roeren, kneden, deeg uitrollen en ze wordt er ook steeds beter in. We kozen voor frangipanetaart met peren uit het gezellige boekje "Bakgeheimen", een uitgave van de prachtige winkelketen Dille & Kamille. 

Ik deel graag het recept met jullie. Houd er, voor je eraan begint, rekening mee dat het beslag minstens 3 uur moet rusten (jup, ik had dat ook niet gelezen en heb de baknamiddag ook moeten onderbreken). 


ingrediënten 

 • 150 g gemalen amandelen
 • 150 g poedersuiker
 • 3 eieren
 • 120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + een beetje extra
 • 50 g bloem + een beetje extra
 • 1 rol bladerdeeg
 • 100 g abrikozenjam (omdat we niet genoeg hadden, maakten wij de helft met abrikozen- en de andere helft met frambozenconfituur. Ook lekker!)
 • 3 peren (hangt natuurlijk van de grootte van de peren af)

speciale benodigdheden
 • een metalen springvorm met een diameter van 28 cm. (een metalen vorm geleidt de warmte beter dan een porseleinen waardoor het bladerdeeg egaal bakt en niet zacht blijft in het midden). 
 • bakpapier
 • blindbakbonen


werkwijze

 • Meng de gemalen amandelen met poedersuiker, eieren, boter en bloem. Laat dit beslag - de frangipane - minstens 3 uur rusten op een koele plaats. 
 • Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
 • Verwarm de oven voor op 190° C.
 • Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg wat dunner uit.
 • Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan. Haal het overtollige deeg, dat over de rand hangt, weg.
 • Prik de bodem in met een vork. Leg er een vel bakpapier overheen en strooi er blindbakvulling op. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Zet de oven nu op 160 ° C.
 • Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Verdeeld de jam over de bodem en schep er dan de frangipane over. 
 • Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd de helften in waaiers, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat.
 • Verdeel de perenwaaiers over de frangipane. Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven. 
 • Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.Lekker!
Het boek "Bakgeheimen - favoriete zoete klassiekers uit de keuken van Dille & Kamille" is uitgegeven bij Lannoo. Er staan 40 recepten en tips in, is mooi vormgegeven met plaats voor eigen notities en komt met een mooie postkaart met een recept en een setje schattige cadeaulabels.
Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …