Doorgaan naar hoofdcontent

Doen met de mini's: bak een frangipanetaart (met recept!)

Samen iets bakken is een activiteit die hier regelmatig terugkomt. Lucille heeft nog niet veel interesse maar Jackie vindt het heerlijk om te roeren, kneden, deeg uitrollen en ze wordt er ook steeds beter in. We kozen voor frangipanetaart met peren uit het gezellige boekje "Bakgeheimen", een uitgave van de prachtige winkelketen Dille & Kamille. 

Ik deel graag het recept met jullie. Houd er, voor je eraan begint, rekening mee dat het beslag minstens 3 uur moet rusten (jup, ik had dat ook niet gelezen en heb de baknamiddag ook moeten onderbreken). 


ingrediënten 

 • 150 g gemalen amandelen
 • 150 g poedersuiker
 • 3 eieren
 • 120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + een beetje extra
 • 50 g bloem + een beetje extra
 • 1 rol bladerdeeg
 • 100 g abrikozenjam (omdat we niet genoeg hadden, maakten wij de helft met abrikozen- en de andere helft met frambozenconfituur. Ook lekker!)
 • 3 peren (hangt natuurlijk van de grootte van de peren af)

speciale benodigdheden
 • een metalen springvorm met een diameter van 28 cm. (een metalen vorm geleidt de warmte beter dan een porseleinen waardoor het bladerdeeg egaal bakt en niet zacht blijft in het midden). 
 • bakpapier
 • blindbakbonen


werkwijze

 • Meng de gemalen amandelen met poedersuiker, eieren, boter en bloem. Laat dit beslag - de frangipane - minstens 3 uur rusten op een koele plaats. 
 • Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
 • Verwarm de oven voor op 190° C.
 • Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem. Bestuif het werkblad met bloem en rol het bladerdeeg wat dunner uit.
 • Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan. Haal het overtollige deeg, dat over de rand hangt, weg.
 • Prik de bodem in met een vork. Leg er een vel bakpapier overheen en strooi er blindbakvulling op. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Zet de oven nu op 160 ° C.
 • Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier. Verdeeld de jam over de bodem en schep er dan de frangipane over. 
 • Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd de helften in waaiers, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat.
 • Verdeel de perenwaaiers over de frangipane. Bak de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven. 
 • Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.Lekker!
Het boek "Bakgeheimen - favoriete zoete klassiekers uit de keuken van Dille & Kamille" is uitgegeven bij Lannoo. Er staan 40 recepten en tips in, is mooi vormgegeven met plaats voor eigen notities en komt met een mooie postkaart met een recept en een setje schattige cadeaulabels.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…