vrijdag 23 maart 2018

Doen met de mini's: bak een brood

Het is eigenlijk zo simpel als wat, en toch heb ik me er nog niet vaak aan gewaagd. De broden die ik tot nu toe bakte, vond ik eigenlijk niet echt lekker. Nu ben ik ook niet echt een grote broodliefhebber, maar boterhammen blijven voor kleuters toch de handigste lunch voor op school, dus ons gezin kan toch moeilijk zonder.

Onlangs kwam ik erachter dat kleuters in Steinerscholen vaak brood bakken. Dat vond ik zo'n leuk idee, dat ik woensdagnamiddag besloot het er ook eens op te wagen. Ik had bloem en verse gist in huis, en dat is namelijk alles wat je nodig hebt om een brood te bakken. Dat, en een beetje water.
Ik vond het best spannend, dit experiment, omdat ik er zelf nog nooit was in geslaagd een degelijk brood te bakken, en nu liet ik me daarin bijstaan door twee onstuimige kleuters. Ze vonden het heerlijk: ingrediënten afwegen, voorzichtig roeren, het kneden (net klei! net plasticine!) en ook het rijzen was prachtig.En ik vond het zowaar ontroerend om na twee rijsbeurten en een half uurtje bakken in de oven mijn twee ukkies zo trots naar dat brood te zien kijken en het te aaien en te zuchten "wat een mooi brood". (dat zeiden ze ècht).Prachtig dat iets dat zo dagdagelijks en vanzelfsprekend is, plots heel bijzonder wordt door het zelf te doen en er op die manier aandacht aan te geven.


Zelden smaakten de boterhammetjes met choco bij het ontbijt zo lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.Ik gebruikte dit keer het basisrecept voor brood uit Happy Days met The Naked Chef van Jamie Oliver. Op zijn website staan nog heel wat fijne broodrecepten.


De volgende keer (of één van de volgende keren) waag ik me zeker eens aan het prachtige boek "Kookschool Brood en Banket" van Rodolphe Landemaine. Dat is uitgegeven bij uitgeverij Kosmos en ligt al een tijdje naar me te lonken. Ik was nogal overweldigd door de niet zo eenvoudig uitziende recepten, en voor deze keer wou ik het graag simpel houden. Maar in dit mooi vormgegeven boek staan er zo veel heerlijk uitziende broodrecepten dat ik ze wel allemaal zou maken!

2 opmerkingen:

  1. zo tof, ik bak ook zelf brood, ik vind het nog steeds magisch, wat moet dat zijn als je kind bent! geweldig idee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. super hè. Ik keek er altijd een beetje tegenop, maar eigenlijk kost het minder moeite dan naar de bakker gaan :-)

      Verwijderen