Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita kookt: aspergetaart met comté

Joehoe, het is nu écht wel lente (vandaag wel weer wat minder, maar toch: zonnige dagen zijn al geen uitzondering meer), dus het picknickseizoen is officieel begonnen!

Picknicken (of zoals Jackie zeer rationeel zegt "eten op een deken in het gras") is één van onze favoriete zomerbezigheden. Zodra het even kan eet ik graag buiten, en hoewel het vaak een behoorlijke volksverhuis is, blijf ik het toch een meerwaarde vinden om dat op locatie te doen.



Het fijne kookboekje "Picknick - de lekkerste gerechten en snacks om mee te nemen" van Suzy Ashford biedt heel wat inspiratie voor de ietwat luxueuzere picknickgerechten, die trouwens ook uitstekend thuis aan de keukentafel te eten zijn. Zeker ideaal voor een brunch, omdat het allemaal gerechten zijn die je even op voorhand kunt maken.

Wij kozen voor de aspergetaart met comtékaas. Meneer Fresita en ik zijn grote aspergeliefhebbers, vooral de witte. Deze taart is met groene asperges en ook erg lekker. De kinderen waren in een weerspannige bui en hebben niet echt willen proeven, hoewel ik in principe denk dat zij (en veel andere kinderen) dit wel zouden lusten: het is een taart met een heerlijke bodem van boterdeeg, gevuld met room, mozzarella en comtékaas. En groene asperges dus.


foto uit het boek

Het recept: 

benodigdheden voor 4 tot 6 personen
  • 250 ml double cream (als je 80 ml mascarpone luchtig klopt en daar al mixend 170 ml slagroom aan toevoegt, krijg je iets gelijkaardigs)
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel mosterd
  • 50g comté of een gruyère-achtige kaas, geraspt
  • snuf zeezout
  • 2 bundels groene asperges (ongeveer 24 stuks), houtachtige uiteinden verwijderd
voor het deeg:
  • 225 g bloem plus extra voor het bestuiven
  • 120 g koude bouter in kleine blokjes
  • 1 eidooier, gemengd met 1 theelepel koud water
  • gesmolten boter om je vorm in te vetten
werkwijze
  • Zeef de bloem boven een schoon werkblad. Hussel en wrijf de stukjes koude boter er doorheen. Er mogen stukjes zichtbaar blijven. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de eidooier. Meng alles tot een glad deeg, kneed tot het soepel is.
  • Maak een dikke, platte schijf van het deeg en verpak ze in plastic folie. Leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Vet een rechthoekige taartvorm (35 x 12 cm) in met gesmolten boter.
  • Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 0,5 cm. Bekleed er de taartvorm mee. Laat het deeg een stukje boven de rand uitsteken: het krimpt nog tijdens het bakken.
  • Zet de met deeg gevulde taartvorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180°C. 
  • Bedek de deegboden met bakpapier en vul hem met bakbonen (of gedroogde bonen of rijst). Bak hem zo 15 minuten. Verwijder daarna de bonen en het bakpapier en bak nog eens 5 minuten. Haal de taartbodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160°C.
  • Klop in den mengkom room, eieren, mosterd, kaas en zeezout dor elkaar.
  • Leg de asperges in een hittebestendige kom, schenk er zo veel koken water over dat ze net onderstaan en blancheer ze zo 20 seconden. Giet het water af en spel de asperges onder de kraan. Laat goed uitlekken. Schik ze in de taartvorm en schenk er het room-eiermengsel over.
  • Bak de taart 45 minuten, of tot de bovenkant van de vulling lichtbruin en net stevig is. Haal uit de oven en laat afkoelen in de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Mijn bevindingen:
- ik had bijna het dubbele aantal asperges en heb ze allemaal gebruikt
- ik heb een vierkante taartvorm, van ongeveer 25 op 25 cm denk ik, dat lukte ook
- mijn deeg vormde voor het bakken geen samenhangende lap. Ik heb de vorm dus in stukjes bekleed. Misschien liep het mis omdat ik vergat de eidooier te mengen met koud water? Het deeg was overigens wel erg lekker.
- ik bekleed mijn bakvorm liever met bakpapier dan dat ik hem invet met boter. Dat is gemakkelijker om je taart uit de vorm te halen.
- om tijd te winnen kan je vast ook kant-en-klaar deeg gebruiken. Maar ik denk niet dat het zo lekker zou zijn als dit.
- Het is heerlijk, maar je hebt er snel je buik van vol. De vulling is behoorlijk zwaar. Dus ik zou eerder zeggen dat het voor 6 personen is dan voor vier. Maar ik heb dan ook veel meer asperges gebruikt dan in het recept aangegeven.
- asperges moeten kraakvers zijn. Als je ze koopt, probeer ze dan dezelfde dag nog klaar te maken. Anders worden ze houtachtig. 


Het boek "Picknick - de lekkerste gerechten en snacks om mee te nemen" van Suzy Ashford is uitgegeven bij BECHT en bevat meer dan 30 eenvoudige recepten om jouw picknickuitje net dat beetje extra te geven. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)



Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.




Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…