Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita kookt: aspergetaart met comté

Joehoe, het is nu écht wel lente (vandaag wel weer wat minder, maar toch: zonnige dagen zijn al geen uitzondering meer), dus het picknickseizoen is officieel begonnen!

Picknicken (of zoals Jackie zeer rationeel zegt "eten op een deken in het gras") is één van onze favoriete zomerbezigheden. Zodra het even kan eet ik graag buiten, en hoewel het vaak een behoorlijke volksverhuis is, blijf ik het toch een meerwaarde vinden om dat op locatie te doen.



Het fijne kookboekje "Picknick - de lekkerste gerechten en snacks om mee te nemen" van Suzy Ashford biedt heel wat inspiratie voor de ietwat luxueuzere picknickgerechten, die trouwens ook uitstekend thuis aan de keukentafel te eten zijn. Zeker ideaal voor een brunch, omdat het allemaal gerechten zijn die je even op voorhand kunt maken.

Wij kozen voor de aspergetaart met comtékaas. Meneer Fresita en ik zijn grote aspergeliefhebbers, vooral de witte. Deze taart is met groene asperges en ook erg lekker. De kinderen waren in een weerspannige bui en hebben niet echt willen proeven, hoewel ik in principe denk dat zij (en veel andere kinderen) dit wel zouden lusten: het is een taart met een heerlijke bodem van boterdeeg, gevuld met room, mozzarella en comtékaas. En groene asperges dus.


foto uit het boek

Het recept: 

benodigdheden voor 4 tot 6 personen
  • 250 ml double cream (als je 80 ml mascarpone luchtig klopt en daar al mixend 170 ml slagroom aan toevoegt, krijg je iets gelijkaardigs)
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel mosterd
  • 50g comté of een gruyère-achtige kaas, geraspt
  • snuf zeezout
  • 2 bundels groene asperges (ongeveer 24 stuks), houtachtige uiteinden verwijderd
voor het deeg:
  • 225 g bloem plus extra voor het bestuiven
  • 120 g koude bouter in kleine blokjes
  • 1 eidooier, gemengd met 1 theelepel koud water
  • gesmolten boter om je vorm in te vetten
werkwijze
  • Zeef de bloem boven een schoon werkblad. Hussel en wrijf de stukjes koude boter er doorheen. Er mogen stukjes zichtbaar blijven. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de eidooier. Meng alles tot een glad deeg, kneed tot het soepel is.
  • Maak een dikke, platte schijf van het deeg en verpak ze in plastic folie. Leg het 30 minuten in de koelkast.
  • Vet een rechthoekige taartvorm (35 x 12 cm) in met gesmolten boter.
  • Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van 0,5 cm. Bekleed er de taartvorm mee. Laat het deeg een stukje boven de rand uitsteken: het krimpt nog tijdens het bakken.
  • Zet de met deeg gevulde taartvorm 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180°C. 
  • Bedek de deegboden met bakpapier en vul hem met bakbonen (of gedroogde bonen of rijst). Bak hem zo 15 minuten. Verwijder daarna de bonen en het bakpapier en bak nog eens 5 minuten. Haal de taartbodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 160°C.
  • Klop in den mengkom room, eieren, mosterd, kaas en zeezout dor elkaar.
  • Leg de asperges in een hittebestendige kom, schenk er zo veel koken water over dat ze net onderstaan en blancheer ze zo 20 seconden. Giet het water af en spel de asperges onder de kraan. Laat goed uitlekken. Schik ze in de taartvorm en schenk er het room-eiermengsel over.
  • Bak de taart 45 minuten, of tot de bovenkant van de vulling lichtbruin en net stevig is. Haal uit de oven en laat afkoelen in de vorm. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Mijn bevindingen:
- ik had bijna het dubbele aantal asperges en heb ze allemaal gebruikt
- ik heb een vierkante taartvorm, van ongeveer 25 op 25 cm denk ik, dat lukte ook
- mijn deeg vormde voor het bakken geen samenhangende lap. Ik heb de vorm dus in stukjes bekleed. Misschien liep het mis omdat ik vergat de eidooier te mengen met koud water? Het deeg was overigens wel erg lekker.
- ik bekleed mijn bakvorm liever met bakpapier dan dat ik hem invet met boter. Dat is gemakkelijker om je taart uit de vorm te halen.
- om tijd te winnen kan je vast ook kant-en-klaar deeg gebruiken. Maar ik denk niet dat het zo lekker zou zijn als dit.
- Het is heerlijk, maar je hebt er snel je buik van vol. De vulling is behoorlijk zwaar. Dus ik zou eerder zeggen dat het voor 6 personen is dan voor vier. Maar ik heb dan ook veel meer asperges gebruikt dan in het recept aangegeven.
- asperges moeten kraakvers zijn. Als je ze koopt, probeer ze dan dezelfde dag nog klaar te maken. Anders worden ze houtachtig. 


Het boek "Picknick - de lekkerste gerechten en snacks om mee te nemen" van Suzy Ashford is uitgegeven bij BECHT en bevat meer dan 30 eenvoudige recepten om jouw picknickuitje net dat beetje extra te geven. 



Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?





Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.




Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".






Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.




Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.



Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …