dinsdag 14 december 2010

the taming of the kaffemasjien

Een paar jaar geleden tastte mademoiselle diep in haar zakken om haar liefde voor meneer Fresita te uiten door middel van een koffie-apparaat.Geef toe, alles behalve een ordinair apparaat. Toen ik het kocht leek het mij een ideaal cadeau voor de man die ik toen nog niet zo lang als de mijne mocht beschouwen. Meneer Fresita houdt namelijk van design, van rood, en van koffie. Dacht ik. Niet geheel onterecht want het is allemaal wel waar, maar met die liefde voor koffie blijkt het nogal mee te vallen. Meneer drinkt sloten koffie op zijn werk en soms ook op café, maar niet thuis. En een schoon masjien verandert daar dus niets aan. Dus nu hebben wij een juweel van een espresso-machine die alleen gebruikt wordt als er bezoek is. En dat gebruik gaat altijd gepaard met de nodige stress, want eigenlijk is zo'n espressomaker niet overdreven gemakkelijk in gebruik. Het vergt wat oefening en dat is nu net wat wij volledig ontberen. Zowel meneer als ik lezen bovendien nooit handleidingen. Ik vind dat machines zichzelf moeten uitwijzen, anders is 't geen goed product. Maar voor deze ene keer wil ik toch wel een uitzondering maken, en na het jongste koffie-fiasco afgelopen zaterdag besloot ik om deze week het apparaat te temmen. Tegen vrijdag wil ik de edele kunst van het espressomaken met de Francis-Francis volledig beheersen. Ik heb de handleiding uit de kast gehaald en ben bezig met stap één: ontkalken. Dat neemt al heel wat tijd in beslag, maar gezien de kwaliteit van het Brusselse leidingwater geen overbodige luxe. Ik houd u op de hoogte!

Verder op het programma: ik leende van mijn schoonzus het prachtige kookboek Miss Dahl's Heerlijkheden van Sophie Dahl (ja, kleindochter van de beste kinderboekenschrijver aller tijden!). 

Alvast een heerlijkheid om te lezen, maar ik ga ook maar eens wat recepten uitproberen. Voorlopig op het programma: Lily's roerbaksel met Tofu en Boerensoep. Voor dat laatste moet ik wel op zoek naar cannellini-bonen (die kwam ik bij Nigella ook al eens tegen), en ik heb eerlijk gezegd niet echt een idee wat dat zijn. Korte research op internet doet mij vermoeden dat cannellini-bonen niet zoveel verschillen van gewone witte bonen. Interessante informatie. Komen ook in aanmerking voor uitproberen deze week: citroentaart caprese (meneer Fresita is een grote citroentaart-fan) en winterfruitcompote.

Ook niet onbelangrijk: zaterdag en zondag staat Mademoiselle Fresita op de eerste editie van Kunstkaai in Diest.Aangezien er toch wel heel wat verkocht werd afgelopen zondag op La Dorlotterie, moet mijn stock natuurlijk wel wat aangevuld worden. Dus naast koffie en lekker eten moet ik de komende dagen ook nog wel wat rokjes, slabs en kersenpittenkussentjes maken. Heel wat werk aan de winkel dus. En dan maar bloggen...

4 opmerkingen:

 1. fresita, mss kan je hier nog een paar tips rapen...
  http://www.koffie-weetjes.nl/koffiesoorten/espresso

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is echt een van mijn lievelingskookboeken... Het bananenbrood is heerlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waar haal jij je kersepitjes? ik wil er ook een paar maken.. groeties! Toffe blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Hans: merci voor de tip. Heb intussen ontdekt dat het probleem vooral bij de heer des huizes lag, en zijn onwil om handleidingen te lezen. De koffie is dik oké intussen, welkom om eens te komen proeven.

  @ Noëmi: wel, wat ik al geprobeerd heb, valt ook in de smaak! Het bananenbrood ga ik ook zeker eens proberen. Ik at eerder dit jaar bij Starbucks in New York overheerlijk bananenbrood met walnoten, en heb intussen al verschillende recepten geprobeerd, maar zonder heel veel succes. Jij geeft me weer hoop!

  @ ElineMien: Ik heb ze besteld via www.cherrystones.nl. 't Is wel pas goedkoop als je er héél veel bestelt. Op de site staat dat ze er binnen de twee à drie werkdagen na betaling zijn, maar dat duurde bij mij toch wel een paar dagen langer. Maar uiteindelijk ben ik er wel tevreden van.

  BeantwoordenVerwijderen