Doorgaan naar hoofdcontent

Eat Pray Love

'Een boek om aan al je vriendinnen cadeau te geven' zegt Oprah Winfrey op de achterflap van 'Eten, Bidden, en Beminnen', een boek geschreven door Elizabeth Gilbert. Ik heb hem niet cadeau gekregen maar wel geleend van een dierbare vriendin en ik ben er echt keihard van aan het genieten. Een absoluut wijvenboek hoor. Maar net daarom zo heerlijk ontspannend. Zo'n boek waarvoor ik tijdens de middagpauze even wegglipte van mijn collega's om onder een boom in het gras te gaan zitten lezen. Het is het waargebeurde verhaal van een vrouw die op zoek gaat naar zichzelf en daarvoor een jaar gaat reizen: naar Italiƫ, India en Bali. Om respectievelijk vooral te eten, te bidden en te beminnen. Ik weet het, klinkt geweldig zweverig en behoorlijk fout, een wijvenboek zoals ik al zei. Maar ik ben dan ook een wijveke dus ik lees dat al eens graag.

Op de koop toe heb ik daarnet alle regels aan mijn laars gelapt en terwijl ik nog in het boek bezig ben (ongeveer ƩƩn derde, dus Italiƫ, achter de kiezen) heb ik de film gezien. Ook een wijvenfilm, wat dacht u. Zelfde verhaal: ik hou daar echt wel eens van. En neen, ik wil nu niet ineens op zoek naar mezelf, maar ik heb wel zin om te reizen gekregen - maar dat gaat wel weer over, ik ben nu eenmaal niet zo'n globetrotter (daarvoor ben ik te gemakzuchtig en draag ik het credo "simplify your life" te hoog in het vaandel). Heerlijk ontspannende voormiddag achter de rug dus. En trouwens, een wijvenfilm met twee liedjes van Neil Young, kan het nog beter? Wellicht deelt u mijn passie voor Neil Young niet, dat begrijp ik ook wel. Ik heb daar zelf ook weinig mee te maken, 't is het gevolg van opgegroeid te zijn met twee oudere broers, en Neil Young is ƩƩn van de dingen waarvoor ik hen dankbaar ben.



Trouwens, wat dat "eten" betreft en okĆ©, ook wel het "beminnen" (over bidden kan ik echt niets zinnigs vertellen, je m'excuse) - Meneer Fresita en ik hadden een klein jubileeke te vieren en dat deden we gisteren in de Belga Queen. We aten daar een paar jaar geleden al eens en waren toen behoorlijk van onze sokken geblazen. Helaas had de herinnering er - zoals zo vaak - alweer een paar schepjes bovenop gedaan en viel het gisteren een heel klein beetje tegen. Maar ik moet wel echt benadrukken dat dat vooral was omdat de verwachtingen wel hĆ©Ć©l hooggespannen waren. Want twee van de drie gangen waren wel zeer goed tot uitmuntend. Als voorgerecht aten we allebei sint-jacobsnootjes; ik met rozemarijn, hij met een sausje op basis van Duvel. Voortreffelijk, maar sint-jacobsnootjes zijn nu eenmaal altijd reuzelekker en eerlijk gezegd vind ik ze bij De Noordzee nog beter (en bovendien goedkoper). Ik had lamsvlees als hoofdschotel en hij kabeljauw, en dat was allemaal wel lekker maar er zijn toch zoveel plaatsen waar je minstens even lekker kan eten of zelfs beter en vaak voor minder geld... telkens ik bijvoorbeeld solettes eet bij La Cigogne moet ik gejuich onderdrukken - en daarvan was hier geen sprake. Gejuich kwam er wel bij het nagerecht. Neuzekesijs (roomijs van cuberdons dus), dat zou ik elke dag wel willen eten. Die eerste keer in de Belga Queen had ik ook neuzekesijs als dessert en dat was ook het enige wat ik me van dat etentje herinnerde (wat het eten betreft uiteraard) - en ik begrijp nu ook weer waarom. Zo lekker, niet te geloven! Waarschijnlijk is het wel een vereiste dat je van neuzekes houdt en dat doet niet iedereen, maar ik ben grote fan. De Standaard publiceerde ooit een lijst met de 69 dingen die je moet gegeten hebben, en het neuzekesijs van de Belga Queen was er Ć©Ć©n van. Absoluut terecht, echt waar. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie