maandag 13 augustus 2012

op de boerenbuiten

Als de Fresita's de drukte van Brussel willen ontvluchten, trekken ze zich graag een paar dragen terug in rustiger oorden. Zo bezochten wij afgelopen weekend een pittoresk dorpje aan het water. Het is daar beduidend kalmer dan in Brussel, minder verkeer, minder grauwheid en het stinkt er ook wel minder. Wonderwel zijn er wel een paar prachtige musea, kan je er op veel plaatsen lekker eten en hebben ze er schone winkels. Dat dorpje heet Antwerpen.

't Was een kadooke van een stel vrienden voor meneer: een overnachting in een heerlijke B&B: geweldig gelegen, prachtig huis, fijne ontvangst door gastvrouw Roxanne en een verzorgd ontbijt. Een aanrader, moest u ooit in Antwerpen op vakantie willen gaan. Naast de overnachting kregen we er nog tickets bij voor een fijne voorstelling op de Zomer van Antwerpen, waar ik inspiratie opdeed voor een lamp die ik ooit eens wil maken:


Vanaf nu kiezen wij onze was- en poetsproducten dus op basis van de kleur van de fles. Dat en een stel mooie takken, dat begrijp ik al, wie nog tips heeft over hoe dat lichtgedeelte dan precies moet werken zonder dat dat brandgevaar oplevert, mag zich melden.

Waar we verder nog van genoten in Antwerpen: de al eerder bestoefte cupcakes van Mo:


- een snuffelsessie in een schone winkel (dat ziet iedereen natuurlijk van ver, dat dat wel iets voor mij is)

- lekker eten in de Fiskebar (waar we eerst getuige waren van een lelijk verkeersongeval en Mademoiselle haar EHBO-identiteit uit de kast moest halen maar eigenlijk niet veel meer kon doen dan tegen het heel erg geschrokken slachtoffer praten tot de ziekenwagen er was - mevrouw, ik weet niet hoe u heet maar ik hoop dat het beter gaat nu en dat het uiteindelijk niet zo erg was),

- een avondwandelingetje langs het water

-  een prachtige tentoonstelling in het Modemuseum - ik heb het weer gedaan, een tentoonstelling bezoch op de allerlaatste dag (ik deed het al eerder met Frank Philippi in het Fotomuseum en onlangs nog met de foto's van Stanley Kubrick hier in Brussel). Gisteren was het dus de beurt aan de collectie vrouwenkledij van Jacoba de Jonge, en dat was absoluut de moeite. Prachtige stuks van tussen 1750 en 1950. Ik speelde met meneer een spelletje 'raad het jaar van het kledingstuk', en was daar behoorlijk goed in eigenlijk. Op de foto staan twee zwangerschapsjurken uit de 19e (links) en de 18e (rechts) eeuw. De snit van deze jurken is echt verbluffend. Waar er vandaag vooral tricot bestaat om vrouwen met buikbewoners te steunen, had dat vroeger wel wat meer voeten in de aarde. Het gaat er tegenwoordig in de zwangerschapsmode al een pak eleganter aan toe dan in de soepjurkentijd van de jaren zeventig in tachtig (van de 20ste eeuw dan), maar dit is toch nog heel andere koek wat elegantie en verfijndheid betreft. Een pracht van een tentoonstelling, waar u helaas niet meer naartoe kan.


- een beklimming van het MAS, waar we de 'miniatuur-functie' van het fototoestel eens ten volle konden benutten en zo 't Eilandje omtoverden tot iets uit Madurodam:


- lunch bij de Burgerij, dat meneer van bovenop het MAS zag liggen en waar ik dan wel eens wilde gaan eten omdat ik één van de eigenaars een beetje ken en er ook al veel goeds over gehoord had.

- een wandeling naar Park Spoor Noord, waar we anders dan gepland niet naar de Pietas van Jan Fabre gingen kijken. Omdat we geen zin hadden om onze schoenen uit te doen en pantoffels aan te doen, om nog eens zestien euro te betalen (voor twee weliswaar) en om onze tassen op een bankje achter te laten. Met veel respect voor deze verplichtingen, maar we hadden geen zin in dat gedoe. Het was te warm gisteren. Misschien een ander keertje nog eens.

Het is een toffe stad, dat dorpke. Ik stel voor dat al die burgemeesters van onze hoofdstad eens samen op incentive gaan naar Antwerpen, om wat inspiratie op te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten