Doorgaan naar hoofdcontent

Mademoiselle kijkt een film: Le Tout Nouveau Testament

Er zijn niet erg veel films die zowel meneer Fresita als ik goed vinden. Het heeft een tijdje geduurd voor ik begreep hoe dat kwam, maar het antwoord is eigenlijk nogal eenvoudig: er zijn eigenlijk niet veel films die meneer goed vindt. Dus het is wel een feest als we eens een film zien die we allebei goed vinden. Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormael is er zo eentje.Ik ben 's werelds luizigste filmrecensent denk ik. Ik kan echt geen goed opgebouwde tekst maken over waarom een film goed is. Maar ik ben wel een bedreven lijstjesmaker. Daarom: een lijstje van dingen die ik goed vind aan "Le Tout Nouveau Testament".1) Benoît Poelvoorde. Stelt nooit teleur. Net als Johan Heldenbergh, met een klein rolletje.

2) Het speelt zich af in Brussel. In het hellegat van Donald Trump woont blijkbaar God Himself. Een feest van herkenning voor deze pas uitgewekenen met af en toe een beetje heimwee.

3) Het is een mooie film, met mooie plaatjes.

4) Er zitten enkele heerlijke absurditeiten in. Zoals een vrouw met een gorilla als lief.

5) De muziek van An Pierlé. Ik was bijna vergeten dat ik ooit haar debuutplaat "Mud Stories" grijs gedraaid heb. En dat dat volkomen terecht was.

6) De dochter van God heet Ea. Ik vind dat een prachtige naam. Het is een Keltische naam die "vuur" betekent, blijkbaar.

7) Ik ben helemaal weg van de sequentie waar Ea met haar vriendje-met-jurk danst en op het bed springt en lepelt en zo het op zijn einde lopende leven viert. Jammer genoeg vind ik dit fragment niet terug op youtube.

8) De film zette me zowaar aan het nadenken. Over hoe raar het zou zijn als iedereen zou weten wanneer hij zou sterven. Als het dus geen kwestie is van ergens in te geloven (zoals het lot), maar gewoon iets te weten. En of er dan nog ooit iemand schuldig kan zijn aan moord.

9) De film deed me denken aan Amélie Poulain. Maar dan wat zwartgalliger. En een beetje een zwartgallige Amélie Poulain, daarin kan ik me wel vinden.

10) De klassieke muziek in de film. Allemaal netjes geordend en toegelicht. (Kijk zelf maar naar de film om het te begrijpen.)


En dan nu: kijken maar! En laat weten wat je ervan vond!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

O, kom er eens kijken

Sinterklaas is in het land en elk jaar proberen wij de hoeveelheid brol die hij binnenbrengt in te perken. Onder brol verstaan wij in dit geval: niet-duurzaam speelgoed. Ik houd niet van plastic. Daar zijn veel redenen voor, mijn liefde voor onze planeet is de belangrijkste. Bovendien vind ik houten speelgoed veel mooier en onze meisjes spelen er graag mee.

Soms kost het wel wat meer, maar wat een fijne ontdekking was het assortiment houten speelgoed van LIDL! (nu trouwens met grote kortingen).  Puzzels, auto's maar ook speelgoedeten, keukenaccessoires… Helemaal verliefd was ik op de meubeltjes voor een poppenhuis. Prachtig voor in ons IKEA-huisje dat maanden geleden al tweedehands op de kop werd getikt.
Jackie is er helemaal weg van, en de meubeltjes doen het geweldig in combinatie met de Sylvanian-konijntjes waar ze al een paar weken van droomde.Wel plastic maar geen brol vind ik trouwens Playmobil. Omdat dat toch best duurzaam is. Mijn dochters spelen met de Playmobil waar ik …