zaterdag 13 februari 2016

Mademoiselle kijkt een film: Le Tout Nouveau Testament

Er zijn niet erg veel films die zowel meneer Fresita als ik goed vinden. Het heeft een tijdje geduurd voor ik begreep hoe dat kwam, maar het antwoord is eigenlijk nogal eenvoudig: er zijn eigenlijk niet veel films die meneer goed vindt. Dus het is wel een feest als we eens een film zien die we allebei goed vinden. Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormael is er zo eentje.Ik ben 's werelds luizigste filmrecensent denk ik. Ik kan echt geen goed opgebouwde tekst maken over waarom een film goed is. Maar ik ben wel een bedreven lijstjesmaker. Daarom: een lijstje van dingen die ik goed vind aan "Le Tout Nouveau Testament".1) Benoît Poelvoorde. Stelt nooit teleur. Net als Johan Heldenbergh, met een klein rolletje.

2) Het speelt zich af in Brussel. In het hellegat van Donald Trump woont blijkbaar God Himself. Een feest van herkenning voor deze pas uitgewekenen met af en toe een beetje heimwee.

3) Het is een mooie film, met mooie plaatjes.

4) Er zitten enkele heerlijke absurditeiten in. Zoals een vrouw met een gorilla als lief.

5) De muziek van An Pierlé. Ik was bijna vergeten dat ik ooit haar debuutplaat "Mud Stories" grijs gedraaid heb. En dat dat volkomen terecht was.

6) De dochter van God heet Ea. Ik vind dat een prachtige naam. Het is een Keltische naam die "vuur" betekent, blijkbaar.

7) Ik ben helemaal weg van de sequentie waar Ea met haar vriendje-met-jurk danst en op het bed springt en lepelt en zo het op zijn einde lopende leven viert. Jammer genoeg vind ik dit fragment niet terug op youtube.

8) De film zette me zowaar aan het nadenken. Over hoe raar het zou zijn als iedereen zou weten wanneer hij zou sterven. Als het dus geen kwestie is van ergens in te geloven (zoals het lot), maar gewoon iets te weten. En of er dan nog ooit iemand schuldig kan zijn aan moord.

9) De film deed me denken aan Amélie Poulain. Maar dan wat zwartgalliger. En een beetje een zwartgallige Amélie Poulain, daarin kan ik me wel vinden.

10) De klassieke muziek in de film. Allemaal netjes geordend en toegelicht. (Kijk zelf maar naar de film om het te begrijpen.)


En dan nu: kijken maar! En laat weten wat je ervan vond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten