Doorgaan naar hoofdcontent

Mademoiselle kijkt een film: Le Tout Nouveau Testament

Er zijn niet erg veel films die zowel meneer Fresita als ik goed vinden. Het heeft een tijdje geduurd voor ik begreep hoe dat kwam, maar het antwoord is eigenlijk nogal eenvoudig: er zijn eigenlijk niet veel films die meneer goed vindt. Dus het is wel een feest als we eens een film zien die we allebei goed vinden. Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormael is er zo eentje.







Ik ben 's werelds luizigste filmrecensent denk ik. Ik kan echt geen goed opgebouwde tekst maken over waarom een film goed is. Maar ik ben wel een bedreven lijstjesmaker. Daarom: een lijstje van dingen die ik goed vind aan "Le Tout Nouveau Testament".



1) Benoît Poelvoorde. Stelt nooit teleur. Net als Johan Heldenbergh, met een klein rolletje.

2) Het speelt zich af in Brussel. In het hellegat van Donald Trump woont blijkbaar God Himself. Een feest van herkenning voor deze pas uitgewekenen met af en toe een beetje heimwee.

3) Het is een mooie film, met mooie plaatjes.

4) Er zitten enkele heerlijke absurditeiten in. Zoals een vrouw met een gorilla als lief.

5) De muziek van An Pierlé. Ik was bijna vergeten dat ik ooit haar debuutplaat "Mud Stories" grijs gedraaid heb. En dat dat volkomen terecht was.

6) De dochter van God heet Ea. Ik vind dat een prachtige naam. Het is een Keltische naam die "vuur" betekent, blijkbaar.

7) Ik ben helemaal weg van de sequentie waar Ea met haar vriendje-met-jurk danst en op het bed springt en lepelt en zo het op zijn einde lopende leven viert. Jammer genoeg vind ik dit fragment niet terug op youtube.

8) De film zette me zowaar aan het nadenken. Over hoe raar het zou zijn als iedereen zou weten wanneer hij zou sterven. Als het dus geen kwestie is van ergens in te geloven (zoals het lot), maar gewoon iets te weten. En of er dan nog ooit iemand schuldig kan zijn aan moord.

9) De film deed me denken aan Amélie Poulain. Maar dan wat zwartgalliger. En een beetje een zwartgallige Amélie Poulain, daarin kan ik me wel vinden.

10) De klassieke muziek in de film. Allemaal netjes geordend en toegelicht. (Kijk zelf maar naar de film om het te begrijpen.)


En dan nu: kijken maar! En laat weten wat je ervan vond!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)



Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.



Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…