Doorgaan naar hoofdcontent

Boeren en Buren

dat wij hier graag goed eten is algemeen geweten. Goed, zoals in "gezond, lokaal, eerlijk, biologisch". Dat allemaal combineren is niet gemakkelijk. Maar dankzij Boeren & Buren lukt dat toch wel aardig.Boeren & Buren is een organisatie die lokale voedselproducenten op een eenvoudige manier in contact brengt met hun klanten. Op een wekelijks marktje, "de buurderij", waarop je je bestelling, die je eerder die week deed, kan afhalen. In ons geval is dat in onze school, op donderdagavond. We zijn fan van het eerste uur.

Het vergt een klein beetje organisatie, want je moet dus wel bestellen. Bij ons moet je voor dinsdagnacht bestellen. Tijd genoeg natuurlijk, maar dit warhoofd vergeet dat wel eens. Dus dat moet mee in de gezinsplanning: op dinsdag stellen wij een weekmenu op en doen we de buurderij-bestelling.


En op donderdag gaan we alles afhalen. Jackie is grote fan van 'het winkeltje' want er valt altijd wel iets te proeven. En we kopen het van de boeren zelf, dus we weten ook dat die hun centen eerlijk krijgen.Pieter is ook al klant. Dus ook voor de ambitieuzere hobbykok. Dus: voor wie in Diest of in de buurt woont, kan ik onze buurderij van harte aanbevelen. En wie ergens anders woont: er is er vast ook eentje in jouw buurt. Kijk maar eens op de site. (En als er nog geen is, moet je maar eens overwegen of je er geen wil oprichten).
Reacties

 1. Welja, eentje oprichten is een supergoed idee! Je hebt me geïnspireerd! Bij ons op het werk is er een afhaalpunt, maar die uren passen niet zo goed en bovendien moeten we dan alle boodschappen meezeulen op de trein.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Joehoe, Kelly, doen! Succes ermee alvast.

   Verwijderen
  2. Goh toch best veel werk :) ik denk dat het eerder een teamwerk wordt. In onze school moet daar wel goesting voor zijn. Ik ga eens polsen (maar weet de komende weken/maanden wel wat anders te doen ook)

   Verwijderen
  3. ik kan het mij voorstellen :-) Lijkt me inderdaad niet slecht om in team te doen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besch…

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

#meiplasticvrij: wij doen mee! Mijn eerste bevindingen

De hoeveelheid plastic die ons huishouden genereert, het is me al lang een doorn in het oog. We hebben de mogelijkheid om plastic apart naar het containerpark te brengen, het hoeft dus niet bij het restafval. Om de paar weken hebben wij een gigantische zak vol, en dat had ik graag anders gezien.

Maar als je in de supermarkt biologische groenten en fruit koopt, zijn die haast altijd in plastic verpakt. En het broodbeleg zit ook verpakt in gruwelijk veel plastic.Toen ik hoorde over #meiplasticvrij besloot ik onmiddellijk dat ik hieraan wilde meedoen. Onze bijna vijfjarige Jackie is enthousiast en bedacht zelf al een paar fijne actieplannen: "dan kopen we geen snoep in mei, want daar zit altijd plastic rond".


We zijn intussen vijf dagen bezig. Er is nog wel wat plastic in onze zak beland, maar dat komt dan doorgaans van producten die we nog in april kochten. Een doosje cashewnoten en een pakje kaas geraakten op, en een pot Griekse yoghurt van Pur Natur.


Wat deed ik intussen…