dinsdag 9 mei 2017

10 redenen om heel boos te worden als je 22 maanden oud bent

Iedereen tegen wie ik ooit al zei "Lucille is toch gemakkelijker dan Jackie" lacht nu terecht in zijn vuistje. Ik wist ergens wel dat de minzaamheid van Lucille nog wel eens zou kunnen omslaan.Intussen doen er zich, zoals u ziet, af en toe behoorlijke driftbuien voor. Er is frustratie omdat ze doorgaans nog niet kan zeggen wat er haar parten speelt. Maar eerlijk gezegd: vaak is het overduidelijk wat ze wil.

Dus. Lucille krijste de voorbije weken bijvoorbeeld omdat

 1. zij geen pil van mijn antibiotica mag innemen.
 2. ik op het keukentrapje in plaats van op een stoel zit (ik dus). 
 3. Jackie een slab draagt. (jep, Jackie)
 4. ze geen volledige chocolade paashaas mag opeten.
 5. ze niet in de buggy wil.
 6. ze niet op school bij Jackie mag blijven.
 7. ze niet in de autostoel wil.
 8. ze niet in bad wil.
 9. ze niet uit bad wil.
 10. ze in de hoek werd gezet nadat ze voor de -tigste keer aan Jackie haar haren trok. (wij doen dat eigenlijk niet, in de hoek zetten, maar hoe moet je dat toch aanpakken? Een dik jaar geleden hadden we het omgekeerde voor, Jackie die Lucille pijn deed. Het was een fase, is wel weer voorbijgegaan na een paar weken maar ik weet nooit goed hoe ik erop moet reageren.)

11 opmerkingen:

 1. ik kan maar 1 ding zeggen: op 23 maanden was dat bij onze dochter ook een paar weken de hel. woedebuien, soms compleet onverklaarbaar, eten dat die ook deed, slecht slapen... en tegelijk leerde ze in volzinnen spreken. zo duidelijk dat haar brein met heel erg veel bezig was. Die voelde zich eventjes ontwricht want heel haar 'zelf' en dus haar leven was aan het veranderen. gelukkig duurde het geen maand. ik duim mee dat dat bij Lucille ook zo is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. eten zoals in "zoveel eten als een dokwerker"? Man, hier ook! Al weken, meestal eet ze meer dan eender wie hier in huis. En ja, ze leert spreken (hoewel het bij haar nog woordjes zijn, Jackie was ook niet zo'n vroege babbelaar). Altijd fijn om te zien dat het op een ander niet anders is :-) Bedankt voor je berichtje! xx

   Verwijderen
 2. Hahaha, hilarisch herkenbaar. Dochter twee was ook een dotje, tot ze begon te beseffen dat ze van zich moest laten horen om aandacht te krijgen. Consequent blijven en vooral kalm blijven is de boodschap, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben consequent inconsequent... altijd inconsequent is ook consequent hè ;-)

   Verwijderen
 3. We waren hier net een poging aan het doen Walts 'nieuwe' gedrag van de laatste dagen/weken te analyseren. Zeer herkenbaar allemaal! Hij is ook volop aan het leren praten en begrijpen. Veel voor dat koppeke hè!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ah ja, ons parallelkind. Eigenlijk zouden we beter altijd bij elkaar aftoetsen als er iets aan de hand is met die koters hè ;-)

   Verwijderen
 4. Heel herkenbaar, dat lijstje. :)
  Net mijn zoon van 3 naar school gestuurd zonder eten omdat hij ècht niets wilde, alleen een ijsje… (gisteren was het een snoepje…)
  Voor ze in "die fase" belanden kan je je niet voorstellen dat ze ooit zo grillig zullen worden als je oudste kind. Dus het is toch effe schrikken als het zich aandient.
  Ik troost mezelf maar met de wetenschap dat het een harde wereld is en dat mijn keikopjes zich hopelijk niet zomaar zullen laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mega-herkenning. Eerder deze week was er een hele boze peuterbui omdat papa NIET mocht meezingen met de liedjes van Winokio. En dat is de grappigste reden, want er zijn er net als bij jou ook dwaze dagelijks wederkerende (bad, kleren, eten, schoenen, alles).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) Als ik er een beetje over nadenk, ontwaar ik twee overkoepelende redenen. Reden 1 is duidelijk: ze krijgt haar zin niet. Ze wil paaseitjes maar ze mag geen, bijvoorbeeld. De andere overkoepelende reden is iets complexer: peuter leert de wereld kennen, aan de hand van "waarheden": zitten doe je op een stoel, grote meisjes moeten geen slab meer aan, mama eet met een grote vork en niet met een babyvork, de sleutels moeten aan het haakje... overtredingen van die pas ontdekte wetmatigheden stuiten op onbegrip. Of zoiets :-)

   Verwijderen
  2. waarin "papa mag niet meezingen met de kapitein" dan past, dat weet ik niet zeker :-D

   Verwijderen