Doorgaan naar hoofdcontent

wat eten de Fresita's? weekmenu week 28

En daarmee ook het eerste weekmenu. Op verzoek, na een avondje op café met enkele vriendinnen. Toen ik zei dat wij eigenlijk maar heel zelden groenten-patatten-vlees eten. En ik het moeilijk vond om te zeggen wat wij dan wel zoal eten.

deze "chili sin bonen" stond een paar weken geleden op het menu

een overzicht van de voorbije week!


MAANDAG: bij oma / prefab groententaart
ik at op het werk, de meisjes bij mijn schoonouders en Johan ontdooide een groententaart van De Buurderij - die hebben we meestal in onze diepvries voor dit soort gelegenheden.

DINSDAG: krieltjes, bonen, tomaten, zalm
Ik ging oogsten in de moestuin van mijn papa! We aten kraakverse gebakken aardappelen, koude boontjes, tomaatjes, met zalm-uit-blik. Voor het dessert maakten we een avondwandelingetje naar Het IJskaffee.

WOENSDAG: pastabuffet
Lucille was jarig! De hele familie schoof aan voor een bescheiden pastabuffet. Een pastasalade met boontjes en feta, en eentje met zelfgerolde gehaktballetjes en mozzarella. Ik gebruikte volkorenpasta, tomaten en bonen uit de tuin van mijn papa en gehakt van Hoeveslagerij Ter Hees, gekocht via Boeren&Buren. Als dessert maakte mijn mama haar onvolprezen verjaardagstaart, met slagroom, verse frambozen, blauwe bessen en chocoladekoekjes! Feest!

DONDERDAG: restjesdag
Uiteraard was er nog pasta over. Restjesdag dus. En gazpacho uit een pak.

VRIJDAG: ratatouille met eieren
Ratatouille met 'shakshuka'-eieren, uit het fantastische boek "Super Eten voor Superkinderen". Of gewoon: Ratatouille met eieren. Zo hadden we dat nog nooit gegeten, best lekker. Courgettes uit de moestuin. En het is kermis in Diest, en iemand vertelde mij ze daar heerlijke aardbeien met chocolade verkopen, op een stokje. Dat werd dus het dessert. Onze kinderen waren grote fan.



ZATERDAG: brandnetelsoep / sla, kerstomaten en kaaskroketten
Sla, kerstomaatjes en kaaskroketten van Kaaswinkel Kilani (die hele winkel is een aanrader voor kaasliefhebbers!). En oh ja: vooraf brandnetelsoep. Geïnspireerd door Otje (waarvan we tegenwoordig hier een beetje in de ban zijn) en het boekje "Kruidentocht" van Marjolein Holtkamp.



ZONDAG: vegetarische stoofpot
Stoofpot van kikkererwten, tomaten en spinazie. Fresita-klassieker! Met een twist van meneer Fresita: met halloumi!


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)



Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.




Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…