Doorgaan naar hoofdcontent

wat eten de Fresita's? weekmenu week 28

En daarmee ook het eerste weekmenu. Op verzoek, na een avondje op café met enkele vriendinnen. Toen ik zei dat wij eigenlijk maar heel zelden groenten-patatten-vlees eten. En ik het moeilijk vond om te zeggen wat wij dan wel zoal eten.

deze "chili sin bonen" stond een paar weken geleden op het menu

een overzicht van de voorbije week!


MAANDAG: bij oma / prefab groententaart
ik at op het werk, de meisjes bij mijn schoonouders en Johan ontdooide een groententaart van De Buurderij - die hebben we meestal in onze diepvries voor dit soort gelegenheden.

DINSDAG: krieltjes, bonen, tomaten, zalm
Ik ging oogsten in de moestuin van mijn papa! We aten kraakverse gebakken aardappelen, koude boontjes, tomaatjes, met zalm-uit-blik. Voor het dessert maakten we een avondwandelingetje naar Het IJskaffee.

WOENSDAG: pastabuffet
Lucille was jarig! De hele familie schoof aan voor een bescheiden pastabuffet. Een pastasalade met boontjes en feta, en eentje met zelfgerolde gehaktballetjes en mozzarella. Ik gebruikte volkorenpasta, tomaten en bonen uit de tuin van mijn papa en gehakt van Hoeveslagerij Ter Hees, gekocht via Boeren&Buren. Als dessert maakte mijn mama haar onvolprezen verjaardagstaart, met slagroom, verse frambozen, blauwe bessen en chocoladekoekjes! Feest!

DONDERDAG: restjesdag
Uiteraard was er nog pasta over. Restjesdag dus. En gazpacho uit een pak.

VRIJDAG: ratatouille met eieren
Ratatouille met 'shakshuka'-eieren, uit het fantastische boek "Super Eten voor Superkinderen". Of gewoon: Ratatouille met eieren. Zo hadden we dat nog nooit gegeten, best lekker. Courgettes uit de moestuin. En het is kermis in Diest, en iemand vertelde mij ze daar heerlijke aardbeien met chocolade verkopen, op een stokje. Dat werd dus het dessert. Onze kinderen waren grote fan.ZATERDAG: brandnetelsoep / sla, kerstomaten en kaaskroketten
Sla, kerstomaatjes en kaaskroketten van Kaaswinkel Kilani (die hele winkel is een aanrader voor kaasliefhebbers!). En oh ja: vooraf brandnetelsoep. Geïnspireerd door Otje (waarvan we tegenwoordig hier een beetje in de ban zijn) en het boekje "Kruidentocht" van Marjolein Holtkamp.ZONDAG: vegetarische stoofpot
Stoofpot van kikkererwten, tomaten en spinazie. Fresita-klassieker! Met een twist van meneer Fresita: met halloumi!


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…