Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? Weekmenu week 29

Het wordt blijkbaar een vaste rubriek, dat weekmenu. We zullen zien hoe lang dat weer duurt, want trouwe lezers weten dat mijn discipline op dat vlak niet echt legendarisch is. Maar hier is hij dan, op donderdag, het weekmenu van vorige week (dat wat ik u vorige vrijdag al beloofde ja.)

Maar dus, ons weekmenu. Niet veel werk om neer te schrijven want er werd een paar keer buitenshuis gegeten.


maandag
Het is al zo ver. De mini's aten bij oma en opa, Johan en ik aten restjes.


dinsdag 

Zalmburgers met avocadospread.


foto chickslovefood.com

Recept op mijn favoriete rubriek van mijn favoriete kookblog. Slechts vijf ingrediënten, want wij houden het graag een beetje simpel.

woensdag
Jackie en Lucille logeerden en aten bij oma en opa (de andere dit keer), Johan en ik waren uitgenodigd op een feestje 'met hapjes'. Volwaardig avondeten wat ons betreft, want wij hebben vrienden die geweldig kunnen koken.

donderdag
Mijn papa's moestuin leverde snijbonen deze week. Ik vond online een recept voor snijbonen in de wok met cashewnoten. Ik deed er noedels, wat champignons en een spiegeleitje bij. Iedereen blij!


vrijdag / zaterdag / zondag
Dit weekend verzamelden enkele fijne foodtrucks op een steenworp van ons huis, voor het Baie Lekker Foodtruckfestival. Wij beklommen dus zo ongeveer voor elke maaltijd de trappen van de Citadel, om daar te gaan eten. Ondanks het niet zo geweldige weer.


Maar omdat de tuin van opa Raf ons heerlijke courgettes leverde, maakten we ook soep. Courgettesoep met pesto.


Uit dit fijne boek:


(al vaak handig gebleken in tijden van courgette-overvloed).

Hop, op naar de volgende week, de huidige eigenlijk, die bovendien op zijn einde loopt. En waarin er zo mogelijk nog minder gekookt wordt - want de kinderen zijn sinds gisteren op logement!

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…