Doorgaan naar hoofdcontent

Koken voor vrienden: tarte tatin van pruimen van Jamie Oliver

Ik had een tijdje geleden mijn vriendinnen over de vloer en besloot dat dit de uitgelezen kans was om een paar recepten te proberen uit de nieuwe Jamie Oliver. Ik vertelde al dat ik niet kon kiezen, en dat de recepten zo eenvoudig zijn, dat je eigenlijk zonder veel moeite twee hoofdgerechten voor acht personen op tafel zet. Ik koos dus voor linguine met courgette en voor zalm met kerstomaatjes maar was vooral in mijn nopjes over het dessert: tarte tatin van pruimen. 

TARTE TATIN VAN PRUIMEN

VOOR 6 PERSONEN - BEREIDINGSTIJD 24 MINUTEN

600 g rijpe, verschillend gekleurde pruimen
1 tl kaneel
120 ml ahornsiroop
320 g roomboterbladerdeeg
6 grote bollen vanilleroomijs

Verwarm de oven voor tot 220 °C (gasovenstand 7) en zet een ovenbestendige
koekenpan met antiaanbaklaag (26 cm doorsnede) op matig vuur. Snijd de
pruimen doormidden, verwijder de pitten, leg de vruchten met 30 ml water in
de pan en kook ze 1 minuut. Strooi uit de hoogte de helft van de kaneel erop
en sprenkel de ahornsiroop erover. Leg het vel bladerdeeg over de pruimen
heen, druk het deeg rondom met een houten lepel in de rand en snijd de
overhangende randjes af om zo nodig kleine gaatje mee op te vullen.

Bak de taart 16 minuten onder in de oven, of tot hij goudbruin en opgeblazen
is. Trek een paar ovenhandschoenen aan en stort de taart heel voorzichtig in
een vloeiende beweging op een groot bord. Schep mooie ronde bollen ijs op
de taart, strooi uit de hoogte de rest van de kaneel erover en besprenkel hem
vlak voor het serveren met een klein beetje extra vergine olijfolie.

392 kcal, 18,7g vet waarvan 11,8g verzadigde vetten, 4,8g eiwitten, 52,3g koolhydraten waarvan 32,8g suiker, 0,3 g zout en 1,2g vezels© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017Een heerlijk recept dus uit het boek "5 Ingrediënten - Snel & Simpel Koken" van Jamie Oliver. De onderkop is niet gelogen: snel en simpel. Er staan heel uiteenlopende recepten in, en alles wat ik tot nu toe maakte was effectief snel en simpel, en bovendien erg lekker. Hoera voor Jamie!


5 INGREDIËNTEN
Jamie Oliver
ISBN 9789021566665
€ 29,99
Kosmos Uitgevers

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.
Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…