Doorgaan naar hoofdcontent

Koken voor vrienden: tarte tatin van pruimen van Jamie Oliver

Ik had een tijdje geleden mijn vriendinnen over de vloer en besloot dat dit de uitgelezen kans was om een paar recepten te proberen uit de nieuwe Jamie Oliver. Ik vertelde al dat ik niet kon kiezen, en dat de recepten zo eenvoudig zijn, dat je eigenlijk zonder veel moeite twee hoofdgerechten voor acht personen op tafel zet. Ik koos dus voor linguine met courgette en voor zalm met kerstomaatjes maar was vooral in mijn nopjes over het dessert: tarte tatin van pruimen. 

TARTE TATIN VAN PRUIMEN

VOOR 6 PERSONEN - BEREIDINGSTIJD 24 MINUTEN

600 g rijpe, verschillend gekleurde pruimen
1 tl kaneel
120 ml ahornsiroop
320 g roomboterbladerdeeg
6 grote bollen vanilleroomijs

Verwarm de oven voor tot 220 °C (gasovenstand 7) en zet een ovenbestendige
koekenpan met antiaanbaklaag (26 cm doorsnede) op matig vuur. Snijd de
pruimen doormidden, verwijder de pitten, leg de vruchten met 30 ml water in
de pan en kook ze 1 minuut. Strooi uit de hoogte de helft van de kaneel erop
en sprenkel de ahornsiroop erover. Leg het vel bladerdeeg over de pruimen
heen, druk het deeg rondom met een houten lepel in de rand en snijd de
overhangende randjes af om zo nodig kleine gaatje mee op te vullen.

Bak de taart 16 minuten onder in de oven, of tot hij goudbruin en opgeblazen
is. Trek een paar ovenhandschoenen aan en stort de taart heel voorzichtig in
een vloeiende beweging op een groot bord. Schep mooie ronde bollen ijs op
de taart, strooi uit de hoogte de rest van de kaneel erover en besprenkel hem
vlak voor het serveren met een klein beetje extra vergine olijfolie.

392 kcal, 18,7g vet waarvan 11,8g verzadigde vetten, 4,8g eiwitten, 52,3g koolhydraten waarvan 32,8g suiker, 0,3 g zout en 1,2g vezels© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2017Een heerlijk recept dus uit het boek "5 Ingrediënten - Snel & Simpel Koken" van Jamie Oliver. De onderkop is niet gelogen: snel en simpel. Er staan heel uiteenlopende recepten in, en alles wat ik tot nu toe maakte was effectief snel en simpel, en bovendien erg lekker. Hoera voor Jamie!


5 INGREDIËNTEN
Jamie Oliver
ISBN 9789021566665
€ 29,99
Kosmos Uitgevers

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Fresita's testen uit: kant-en-klaar-maaltijden van Pascale Naessens

Zonder zever: kant-en-klaar eten, dat komt hier eigenlijk zelden in huis. Maar als Pascale Naessens kant-en-klaar-schoteltjes lanceert, dan word ik wel heel nieuwsgierig. Hoe rijmt Pascale Naessen kant-en-klaar met haar hoge eisen voor versheid, zonder bewaarmiddelen... zou dat dan nog lekker zijn?

Ik mocht bij Delhaize enkele schoteltjes gaan halen die wij hier thuis aan strenge proeven onderwierpen.

Omdat ik het oordeel van mijn dochters over eten niet echt altijd even serieus kan nemen, nodigde ik een andere kritische proever uit.
Wat stond er op het menu:


"Kippenhaas met pompoen, bloemkoolrijst en tomatensalsa" en "Sobanoedels met courgette, wortel, broccoli en soja-hazelnotensaus".


Beide gerechten doorstonden de test glansrijk. Eenvoudig op te warmen in de microgolf en de kommen kunnen zelfs in een gewone oven. Wat ons beiden aangenaam verraste, was de knapperigheid van de groenten. Ik zeg het: het is al lang geleden dat ik nog een kant-en-klare maaltijd at, ma…

Fresita voedt op: het continuüm concept

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam ik stap voor stap in contact met een manier van omgaan met jonge kinderen die gebaseerd is op een principe dat “het continuüm concept” wordt genoemd. Mijn vroedvrouwen overtuigden me van het belang van zo natuurlijk mogelijk bevallen, van borstvoeding, van draagdoeken en van samen slapen. Allemaal gewoontes die instinctief heel juist aanvoelden. Ze spraken mijn innerlijke blootvoetse hippie aan (die trouwens nooit echt ver weg is) maar ik zag niet meteen een verband tussen die verschillende dingen.


Tot Sarah Timmermans me “het continuüm concept” leerde kennen. En dat concept is eigenlijk de logica zelve. Het is erop gericht om voor een baby de overgang tussen het leven binnen de baarmoeder naar erbuiten zo zacht mogelijk te laten verlopen. Om het continuüm te respecteren. Beeld je eens in hoe groot de schok moet zijn voor heel wat westerse baby’s. Na maandenlang ronddobberen in heerlijk warm water, met een constante toevoer van eten en drank, besc…

Wat eten de Fresita's: weekmenu week 1 - 2018

maandag: erwtensoep met worst en spek / slagroomtaart / Fabiolaschotel
Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingezet aan tafel bij de mama. Met een stevige soep en oldskool dessertjes: een dikke vette slagroomtaart en een Fabiolaschotel. Dat laatste is rijstpap met fruit, een klassieker waarop de buurvrouw ons bij elke festiviteit trakteert.dinsdag: quiche met broccoli en prei / soep met brood 
We krijgen impulsieve gasten over de vloer die besluiten bij ons te lunchen. Ze brengen wat ingrediënten mee, en met wat wij nog in huis hebben kunnen we een quiche in elkaar boxen. Op de wijze van Alain Provist.

woensdag: kikkererwten met gebakken knolselder en boerenkool
Als detox voor de kerstdagen is een weekje Pascale Naessens geen slecht idee. Het boek Puur Pascale 2 bewijst dienst deze week. Een heerlijke schotel, een stuk halloumi erbij maakt het af.

donderdag: oosterse wokschotel met spruiten en scampi 
Alweer Pascale. Het is heerlijk. Bovendien eten onze meisjes bij oma, dus kunnen wij nog…