Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? Weekmenu week 2 en 3

Zieke kinderen en allerlei andere niet geldige redenen maakten dat ik mijn blogplicht een beetje verzaakt heb. Maar het is mijn blog en ik doe wat ik wil, dus bij deze: een paar van de culinaire hoogtepunten (lees: "wat ik me herinner" en dus vooral "wat ik fotografeerde") van de voorbije twee weken. 

Dus niet echt dag per dag, maar een kleine bloemlezing van wat er op tafel kwam.


broccolistamppot met gerookte zalm

Héérlijk. En bovendien heb ik het niet zelf moeten koken: Meter Tineke kwam langs met een recept uit een boekje van de Albert Heijn en kaapte onze keuken. Wij waren te gast aan onze eigen tafel, ik kan het iedereen aanraden. Omdat ik het zelf ook nog wel eens wil maken, typ ik het recept ineens hier over. Dan vind ik het makkelijk terug en heeft u er ook nog wat aan. Geen dank.nodig voor 4
 • 900g kruimige aardappelen
 • 700g broccoli
 • 30g amandelschaafsel
 • 25g boter
 • 1 el mosterd
 • 100 ml melk
 • 75g veldsla
 • 100g feta
 • 200g gerookte zalm
werkwijze
 • Kook de aardappelen gaar in 20 minuten. Verdeel intussen de broccoli in roosjes, schild de stronk met de dunschiller en snijd in plakjes. Voeg de broccoli de laatste vier minuten bij de aardappelen.
 • Rooster het amandelschaafsel in een droge pan. Laat afkoelen op een bord (opgelet: bakt snel aan!)
 • Giet aardappelen en broccoli af. Voeg boter, mosterd en melk toe en stamp tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
 • Meng er voorzichtig de veldsla door. Verkruimel de feta en verdeel samen met zalm en amandelschaafsel over de stamppot.


hamburgers bij Johnny Flamingo

Er is een nieuwe keet in Diest en ik at er de voorbije weken maar liefst twee keer! Johnny Flamingo is een stijlvol ingericht hamburgersalon waar mannen met hipsterbaarden de afwas doen en waar je frietjes van zoete aardappel kan eten met gouden vorken.


Ik noem Diest wel eens een culinaire woestijn (wij komen van Brussel, op vlak van restaurants was het daar beter, we moeten het zeggen gelijk het is), maar met Johnny Flamingo gaan we weer een stapje verder in de goede richting. Opmerkelijk: het is een zaak van de man achter Turkoase, de beste kebabzaak van de wereld, en Immigrand, ook al een van de betere eethuizen in Diest. Go Demir go!

Fluffy pancakes

Op zondagochtend bakte ik pannenkoeken. Niet van die grote vettige (ook heerlijk overigens) maar fluffy pancakes zoals in Amerika. Met opgeklopt eiwit. Naar een recept van Jamie Oliver, uit één van zijn eerste kookboeken: Happy Days with the naked chef. Hier met maple syrup en bananen. Yummies. De kinderen zagen mij weer wat liever.


Chili con carne

Op een dinsdag-kookdag voorzagen mijn partner-in-crime en ik weer een heel regiment drukbezette vrienden en collega-ouders van chili con carne (ook naar het recept van Jamie Oliver, uit Happy Days with the naked chef). Met zure room en versgemaakte guacamole.En, wat schaft de pot deze week bij u? Welk recept scoort er telkens weer bij de mini's? Ik ben er echt benieuwd naar, want die van mij worden af en toe al wat kieskeuriger en ook de kroost voor wie wij op dinsdag zo massaal koken, durven wel eens hun neus ophalen voor wat wij bekokstoven. Wat lusten alle kinderen? Van alle dinsdag-kookdagen bleek vooral een ovenschotel met bloemkool in witte saus, gehakt een aardappelpuree een absolute voltreffer bij het klein grut. (saa-haai!) Iemand nog ideeën?

Reacties

 1. Een nasi met wortel, erwt, prei, gebakken ei,... eventueel met kipsate. Curry-, pinda- of chilisaus erbij. Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Fresita leest: "Ondine" van Jennifer Vrielinck

Het was alweer een paar weken geleden dat ik nog eens een roman had gelezen, maar voor  ons weekje op de camping aan het begin van de vakantie haalde ik "Ondine" van Jennifer Vrielinck in huis. De auteur en ik ontmoetten elkaar een tijdje geleden op Instagram, haar vrolijke feed doet me vaak glimlachen. En we werken blijkbaar (nog even) voor hetzelfde bedrijf. (Intussen ben ik er ook achter dat de vrolijkste auto op de parking - met bolletjesgordijntjes en leuke stickers - ook van haar is). Desalniettemin hebben we elkaar nog nooit in het echt ontmoet, toch niet bewust. Maar daar komt binnenkort verandering in, want wij gaan afspreken bij de koffiemachine op het werk. Als ik er dan aan denk neem ik mijn (inmiddels nogal beduimelde) exemplaar van haar prachtige debuutroman mee om dat te laten signeren :-)Ondine is de naam van een meisje dat opgroeit bij haar tante in een visserscafé aan de Belgische kust, een paar decennia geleden. Ze is verknocht aan de zee, en het verhaal …

Fresita Bakt: Indian Summer Cake

Om te spreken van een echte Indian Summer is het weer me iets te wisselvallig, maar voor de Indian Summer Cake uit het mooie boek "The Plant Pharmacy" van Lisette Kreischer is dit het ideale moment.
Dit boek is niet alleen een kookboek maar ook een naslagwerk met "kruidenportretten," waar heel wat bij te leren is over allerlei kruiden en hun geneeskrachtige werking. Het is laagdrempelig, want veel van de beschreven planten staan gewoon in je eigen tuin of groeien in het wild. Iedereen kan ergens wel madeliefjes of paardenbloemen vinden, om maar iets te zeggen. Bij elk beschreven kruid staat een recept voor een een geneeskrachtig drankje of een lotion en verder in het boek vind je enkele recepten per seizoen. Gebak, maar ook slaatjes, warme dranken en warme gerechten. Alle recepten zijn veganistisch.

Gisteren bakte ik de Indian Summer Cake. Met bramen en tijm. Een heerlijke combinatie, en volgens de auteur vullen die twee elkaar ook goed aan qua geneeskracht. Wat d…

uit met de mini's: Restaurant De Markt in Oostende

Dat een restaurant kindvriendelijk is, is mooi meegenomen, maar het belangrijkste is toch wel dat het eten er lekker is. En dat is allemaal het geval bij De Markt op het Wapenplein in Oostende, waar we toevallig terecht kwamen op een zaterdagmiddag in juli. Ons weekend aan zee verliep anders dan gepland doordat Jackie van een klimrek donderde en hierbij een complexe elleboogbreuk opliep. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis AZ Damiaan (ook een aanrader trouwens, maar ik hoop toch van harte dat het niet nodig is), werd geopereerd en moest twee nachten blijven. Het werd weer maar eens bewezen: onze oudste dochter is een kranige meid.


Vrijdag na de operatie kon ze de hele dag geen eten in haar maag houden en ook voor het ontbijt op zaterdagochtend was haar eetlust nog miniem (wat ik anderzijds volledig begrijp, wat is dat toch met dat ziekenhuisontbijt?) maar toen we zaterdagmiddag dus door Oostende city kuierden (even langs de Zara voor kleren die gemakkelijk aan te trekken zijn over zo&…