dinsdag 23 januari 2018

Wat eten de Fresita's? Weekmenu week 2 en 3

Zieke kinderen en allerlei andere niet geldige redenen maakten dat ik mijn blogplicht een beetje verzaakt heb. Maar het is mijn blog en ik doe wat ik wil, dus bij deze: een paar van de culinaire hoogtepunten (lees: "wat ik me herinner" en dus vooral "wat ik fotografeerde") van de voorbije twee weken. 

Dus niet echt dag per dag, maar een kleine bloemlezing van wat er op tafel kwam.


broccolistamppot met gerookte zalm

Héérlijk. En bovendien heb ik het niet zelf moeten koken: Meter Tineke kwam langs met een recept uit een boekje van de Albert Heijn en kaapte onze keuken. Wij waren te gast aan onze eigen tafel, ik kan het iedereen aanraden. Omdat ik het zelf ook nog wel eens wil maken, typ ik het recept ineens hier over. Dan vind ik het makkelijk terug en heeft u er ook nog wat aan. Geen dank.nodig voor 4
 • 900g kruimige aardappelen
 • 700g broccoli
 • 30g amandelschaafsel
 • 25g boter
 • 1 el mosterd
 • 100 ml melk
 • 75g veldsla
 • 100g feta
 • 200g gerookte zalm
werkwijze
 • Kook de aardappelen gaar in 20 minuten. Verdeel intussen de broccoli in roosjes, schild de stronk met de dunschiller en snijd in plakjes. Voeg de broccoli de laatste vier minuten bij de aardappelen.
 • Rooster het amandelschaafsel in een droge pan. Laat afkoelen op een bord (opgelet: bakt snel aan!)
 • Giet aardappelen en broccoli af. Voeg boter, mosterd en melk toe en stamp tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
 • Meng er voorzichtig de veldsla door. Verkruimel de feta en verdeel samen met zalm en amandelschaafsel over de stamppot.


hamburgers bij Johnny Flamingo

Er is een nieuwe keet in Diest en ik at er de voorbije weken maar liefst twee keer! Johnny Flamingo is een stijlvol ingericht hamburgersalon waar mannen met hipsterbaarden de afwas doen en waar je frietjes van zoete aardappel kan eten met gouden vorken.


Ik noem Diest wel eens een culinaire woestijn (wij komen van Brussel, op vlak van restaurants was het daar beter, we moeten het zeggen gelijk het is), maar met Johnny Flamingo gaan we weer een stapje verder in de goede richting. Opmerkelijk: het is een zaak van de man achter Turkoase, de beste kebabzaak van de wereld, en Immigrand, ook al een van de betere eethuizen in Diest. Go Demir go!

Fluffy pancakes

Op zondagochtend bakte ik pannenkoeken. Niet van die grote vettige (ook heerlijk overigens) maar fluffy pancakes zoals in Amerika. Met opgeklopt eiwit. Naar een recept van Jamie Oliver, uit één van zijn eerste kookboeken: Happy Days with the naked chef. Hier met maple syrup en bananen. Yummies. De kinderen zagen mij weer wat liever.


Chili con carne

Op een dinsdag-kookdag voorzagen mijn partner-in-crime en ik weer een heel regiment drukbezette vrienden en collega-ouders van chili con carne (ook naar het recept van Jamie Oliver, uit Happy Days with the naked chef). Met zure room en versgemaakte guacamole.En, wat schaft de pot deze week bij u? Welk recept scoort er telkens weer bij de mini's? Ik ben er echt benieuwd naar, want die van mij worden af en toe al wat kieskeuriger en ook de kroost voor wie wij op dinsdag zo massaal koken, durven wel eens hun neus ophalen voor wat wij bekokstoven. Wat lusten alle kinderen? Van alle dinsdag-kookdagen bleek vooral een ovenschotel met bloemkool in witte saus, gehakt een aardappelpuree een absolute voltreffer bij het klein grut. (saa-haai!) Iemand nog ideeën?

2 opmerkingen:

 1. Een nasi met wortel, erwt, prei, gebakken ei,... eventueel met kipsate. Curry-, pinda- of chilisaus erbij. Lekker!

  BeantwoordenVerwijderen