Doorgaan naar hoofdcontent

Wat eten de Fresita's? Weekmenu week 2 en 3

Zieke kinderen en allerlei andere niet geldige redenen maakten dat ik mijn blogplicht een beetje verzaakt heb. Maar het is mijn blog en ik doe wat ik wil, dus bij deze: een paar van de culinaire hoogtepunten (lees: "wat ik me herinner" en dus vooral "wat ik fotografeerde") van de voorbije twee weken. 

Dus niet echt dag per dag, maar een kleine bloemlezing van wat er op tafel kwam.


broccolistamppot met gerookte zalm

HĆ©Ć©rlijk. En bovendien heb ik het niet zelf moeten koken: Meter Tineke kwam langs met een recept uit een boekje van de Albert Heijn en kaapte onze keuken. Wij waren te gast aan onze eigen tafel, ik kan het iedereen aanraden. Omdat ik het zelf ook nog wel eens wil maken, typ ik het recept ineens hier over. Dan vind ik het makkelijk terug en heeft u er ook nog wat aan. Geen dank.



nodig voor 4
  • 900g kruimige aardappelen
  • 700g broccoli
  • 30g amandelschaafsel
  • 25g boter
  • 1 el mosterd
  • 100 ml melk
  • 75g veldsla
  • 100g feta
  • 200g gerookte zalm
werkwijze
  • Kook de aardappelen gaar in 20 minuten. Verdeel intussen de broccoli in roosjes, schild de stronk met de dunschiller en snijd in plakjes. Voeg de broccoli de laatste vier minuten bij de aardappelen.
  • Rooster het amandelschaafsel in een droge pan. Laat afkoelen op een bord (opgelet: bakt snel aan!)
  • Giet aardappelen en broccoli af. Voeg boter, mosterd en melk toe en stamp tot een grove puree. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng er voorzichtig de veldsla door. Verkruimel de feta en verdeel samen met zalm en amandelschaafsel over de stamppot.


hamburgers bij Johnny Flamingo

Er is een nieuwe keet in Diest en ik at er de voorbije weken maar liefst twee keer! Johnny Flamingo is een stijlvol ingericht hamburgersalon waar mannen met hipsterbaarden de afwas doen en waar je frietjes van zoete aardappel kan eten met gouden vorken.


Ik noem Diest wel eens een culinaire woestijn (wij komen van Brussel, op vlak van restaurants was het daar beter, we moeten het zeggen gelijk het is), maar met Johnny Flamingo gaan we weer een stapje verder in de goede richting. Opmerkelijk: het is een zaak van de man achter Turkoase, de beste kebabzaak van de wereld, en Immigrand, ook al een van de betere eethuizen in Diest. Go Demir go!

Fluffy pancakes

Op zondagochtend bakte ik pannenkoeken. Niet van die grote vettige (ook heerlijk overigens) maar fluffy pancakes zoals in Amerika. Met opgeklopt eiwit. Naar een recept van Jamie Oliver, uit Ć©Ć©n van zijn eerste kookboeken: Happy Days with the naked chef. Hier met maple syrup en bananen. Yummies. De kinderen zagen mij weer wat liever.


Chili con carne

Op een dinsdag-kookdag voorzagen mijn partner-in-crime en ik weer een heel regiment drukbezette vrienden en collega-ouders van chili con carne (ook naar het recept van Jamie Oliver, uit Happy Days with the naked chef). Met zure room en versgemaakte guacamole.



En, wat schaft de pot deze week bij u? Welk recept scoort er telkens weer bij de mini's? Ik ben er echt benieuwd naar, want die van mij worden af en toe al wat kieskeuriger en ook de kroost voor wie wij op dinsdag zo massaal koken, durven wel eens hun neus ophalen voor wat wij bekokstoven. Wat lusten alle kinderen? Van alle dinsdag-kookdagen bleek vooral een ovenschotel met bloemkool in witte saus, gehakt een aardappelpuree een absolute voltreffer bij het klein grut. (saa-haai!) Iemand nog ideeƫn?

Reacties

  1. Een nasi met wortel, erwt, prei, gebakken ei,... eventueel met kipsate. Curry-, pinda- of chilisaus erbij. Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie