Doorgaan naar hoofdcontent

De kleuter en de wiebeltand

"Het is maar stil daar bij die stadsdichter." Dat kan misschien zo lijken, maar op de achtergrond zijn er verscheidene processen actief (waarover later wel meer) en ook die mini's, die toch het grootste deel van mijn tijd en energie vergen, zitten niet stil. (Nooit. Ze zitten NOOIT stil).

Tussen mijn vorige post en deze, werd onze peuter een kleuter, zoals dat in Vlaanderen heet als je 2,5 jaar bent en naar school mag. Ze zat al lang te popelen en is dan ook al vanaf dag 1 superflink. Alsof ze nooit wat anders gedaan heeft. Intussen kunnen wij dan ook een enorme kostenpost uit onze gezinsbudgettering schrappen en dat is best fijn na 4,5 jaar peperdure crèches te betalen.


Klein nadeel aan het schoolgebeuren: die Lucille is doodop na zo'n schooldag, vooral tegen het einde van de week begint zich dat te wreken. Dan valt ze wel eens in slaap na school, en als ze dan, rond halfzes ofzo wakker wordt, is dat vaak met een rothumeur. Ik heb overwogen haar halve dagjes te laten gaan, maar dat lijkt me toch geen goed idee in haar geval: ze wil eigenlijk helemaal niet gaan slapen, en als dat wel zou lukken zou ik ze rond 15u alweer moeten wakker maken om Jackie te gaan halen. Ik vrees ook dat ze echt niet met me mee zou willen als ik haar 's middags zou komen halen.



Ander probleempje: het kind is nog niet zindelijk. School en juf zijn daar heel begripvol over, maar ik had het toch graag anders gezien. Jackie werd ooit zo goed als vanzelf zindelijk, van de ene dag op de andere. En dat een paar maanden voor ze naar school moest gaan. Ferm gemakkelijk was dat. Maar dit is dus een ander paar mouwen. Lucille is bovendien geconstipeerd en vorige week bleek ze ook nog een urineweginfectie te hebben. We proberen over die zindelijk heel losjes te doen, maar ik heb het gevoel dat het kind toch wat stressgevoeliger is en misschien heeft ze toch een keer te veel gehoord dat het fijn zou zijn dat ze zonder luiers naar school kon. Die constipatie, die is nu al een paar weken een probleem. (met af en toe een kleine bevalling van een "dikke drol" zoals ze zelf zegt). Ze eet niet ongezond, maar met tips als "lauw water geven 's morgens" en "dadels en sinaasappels en kiwi's laten eten" ben ik niets: Lucille wil dat niet. Ze is best een flinke eter, maar het lijkt erop of ze een natuurlijke afkeer heeft van wat haar echt zou kunnen helpen in dit geval. De huisarts schreef al lactulosesiroop voor en die nemen we nu een paar weken. Ze vindt hem heerlijk en vraagt er zelf naar, maar ik heb niet de indruk dat het helpt. En ze hààt glycerinesuppo's. Ik snijd al een stuk af van die dingen, zodat het echt maar klein is, maar het kind schreeuwt echt hartverscheurend, alsof ze gemolesteerd wordt. Ik ben best bang haar met een trauma op te zadelen, en het ergst van al: ook die suppo's lijken dan ook nog weinig uit te halen.


Sinds vorige week zijn we in behandeling bij een osteopaat. Hopelijk kan zij helpen. Ik houd u op de hoogte. Of misschien ook niet, want zo boeiend is de stoelgang van mijn kind voor een buitenstaander vast niet.



En dan: die wiebeltand. Niet bij Lucille natuurlijk, maar onze Jackie, die is ook nog geen vijf. Maar ze kwam vorige week wel thuis met het nieuws dat ze een los tandje had. En nader onderzoek leerde ons dat daar onderaan al twee nieuwe "grotemensentanden" klaar staan. De wiebeltand is er intussen uit, en zijn buur in inmiddels ook aan het wiebelen geslagen. Ik ben nog steeds een beetje in shock en ontkenning. Mijn grootste kleintje krijgt al grote tanden.






Nadat ze gehoord had dat ik tegen een vriendin verzuchtte "hier ben ik nog niet klaar voor", stelde ze me 's avonds in haar bed gerust: "Ik ben er wel klaar voor hoor mama." Oef.

Reacties

  1. Glycerinesuppo’s: eens moeten gebruiken bij C toen ze een week of zes was. Ik was er effe ni goe van toen de apotheek zei dat het NIET met de bolle kant eerst er in moest. Wie verzint zo n dingen! 🙈

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om te lezen dat niet alleen onze C. (paar weken ouder dan jullie kleuter) last heeft van een avondhumeur als ze na school in slaap valt 😁 Het was hier ook een tijdje constipatie troef met op den duur zelfs angst om kaka te doen. Wij geven nu op doktersvoorschrift elke ochtend een half zakje movicol met chocoladesmaak in de fles melk, helpt heel goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Movicol werd me ook al aangeraden, misschien toch eens proberen. Ze is alleen niet zo'n goeie drinker (ook dat is één van de oorzaken van de constipatie zeker), en ze drinkt nooit flessen melk. Ze drinkt gewoon af en toe een slokje of een half bekertje... maar toch. We'll give it a try. Merci voor de tip! (en ja, dat avondhumeur, 't is een fase zeker. Binnenkort kunnen ze er vast weer wat beter tegen).

      Verwijderen
  3. Constipatie bij zindelijk wordend kind: ervaring mee... bij ons werkte de lactulose wel, we zijn die wel ruim een jaar moeten blijven geven want als we stopten, stopte alles weer ;) maar nu alweer een jaar siroopvrij! Dus met veel geduld... succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. fijn om te horen! Hopelijk is het bij ons binnenkort ook achter de rug!

      Verwijderen
  4. Zo grappig die opmerking van ""Ik ben er wel klaar voor hoor mama". Fantastisch

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. echt hè. Dat is uiteindelijk het belangrijkste, het zijn hààr tanden :-)

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie