Doorgaan naar hoofdcontent

Fresita kookt: Gnocchi van spinazie en ricotta

Het kookboek van "River Cafe" heeft de ondertitel "Simpel, modern, Italiaans kookboek" en maakt zijn naam waar. Ik waagde me aan vegetarische spinazie- ricottagnocchi toen ik mijn vriendinnen over de vloer kreeg. Inderdaad een vrij eenvoudig recept wat de ingrediƫnten betreft, maar gnocchi maken vergt wel wat oefening en handigheid. Het was lekker, maar het zag er niet uit. Dus onderstaande foto komt van de uitgeverij want mijn gnocchi waren niet erg fotogeniek :-)



Spinazie-ricottagnocchi 

voor 6 personen

Benodigdheden

  • 1 kg verse spinazie
  • 50 g boter
  • een klein bosje verse marjolein
  • 400 g ricotta
  • 40 g bloem
  • 3 eidooiers
  • 1/4 nootmuskaat, geraspt
  • 120 g Parmezaanse kaas, versgeraspt plus extra voor erover
  • 225 g boter
  • een bosje verse salieblaadjes

Werkwijze

  • Blancheer de spinazie in kokend water tot de blaadjes zijn geslonken. Knijp ze uit. Je moet ongeveer 350 geblancheerde spinazie overhouden.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de losgehaalde marjoleinblaadjes toe en bak ze een minuut. Voeg spinazie toe en roer. Op smaak brengen met zout en peper en laten afkoelen. Hak de afgekoelde spinazie grof.
  • Klop de ricotta los met een vork in een grote kom. Zeef er de bloem overheen. Voeg eierdooiers, nootmuskaat en Parmezaan toe. Spatel er de spinazie doorheen en meng goed. Zout en peper naar smaak toevoegen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Maak de gnocchi met 2 dessertlepels: neem een beetje van het mengsel op 1 lepeltje en vorm er, met behulp van het andere lepeltje, een ovaal klompje van van ongeveer 2 cm doorsnede. Dit heet een gnoccho. Leg ze op de bakplaat. 
  • Maak de salieboter: 225 boter verhitten op een laag vuur. Er komen nu lichtgekleurde vlokken bovendrijven: verwijder die met een schuimspaan. Schenk wat er overblijft in een schone pan die je op het vuur zet. Als deze geklaarde boter heel heet is, voeg je de salieblaadjes toe. Van het vuur nemen en laten afkoelen. 
  • Vul een grote pan voor ongeveer de helft met gezouten water en breng dit aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur laag (wel aan de kook houden). Leg de gnocchi voorzichtig in porties in het water. Als ze komen bovendrijven haal je ze voorzichtig met de schuimspaan uit het water. Leg de schuimspaan even op keukenpapier om de gnocchi te laten uitlekken. 
  • Hussel de gnocchi die klaar zijn met een beetje salieboter. Zet ze in de warme oven terwijl je de andere gnocchi kookt. 
  • Serveer meteen op warme borden. Schenk er de rest van de salieboter overheen en rasp er wat Parmezaan overheen.

Confessies van een niet erg goddelijke huisvrouw

Mijn beslag was denk ik een beetje te vloeibaar (spinazie misschien niet grondig genoeg uitgeknepen?). Mijn gnocchi waren geen klompjes maar klodders en dat werd er niet echt veel beter op toen ze gekookt werden. Na enkele porties in het kokende water te doen (wat overigens wel goed lukte: ze kwamen na een tijdje bovendrijven en waren dan effectief gaar), was dit water volledig troebel. In plaats van ze gewoon warm te houden in een warme oven, heb ik die oven echt op 200°C gezet om die gnocchi nog een kwartiertje echt te bakken, om ze toch een wat vastere vorm te geven. Schoonheidspunten heb ik er niet mee gescoord, maar het was wel lekker. Er werd zelfs naar het recept gevraagd. Als ik de moed ervoor vind, maak ik het misschien nog wel eens - want het is eigenlijk ook heel kindvriendelijk! En wie weet, lukt het me dan beter. 


River Cafe is Ć©Ć©n van de bekendste restaurants van de wereld. Blijkbaar. Ik kende dat niet. Maar ik ben dan ook nog nooit in Londen geweest. Toen ik het kookboek zag, wou ik het wel meteen hebben. Prachtig vormgegeven, met een fluoroze snede en vooral: recepten om bij te watertanden.

Nog meer vegetarische recepten

Nog meer inspiratie nodig? Probeer deze eens: halloumifrietjes met fattoush of aspergetaart met ComtĆ©

AD: Het kookboek "River Cafe - Simpel, modern, Italiaans kookboek" is uitgegeven bij Kosmos Uitgevers. Uitgeversgroep VBK BelgiĆ« bood mij dit boek aan in ruil voor mijn mening. 



Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variĆ«ren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie