Doorgaan naar hoofdcontent

exotique en een permanentje

In opdracht: "maak eens een geboortekadootje voor baby Naafi". Speciale naam, maar Naafi's vader komt blijkbaar uit Burkina Faso. Dan mag het al eens wat specialer zijn.

Ik weet het, ik val in herhaling, met een slab en de pamperzak van Madame. Maar van 't één hebt ge naar 't schijnt nooit genoeg, en 't ander is naar 't schijnt zo handig dat je moeilijk zonder kan. 't Moet zijn dat het waar is, want zowat iedereen die er van mij al eens eentje cadeau kreeg, heeft er nadien zelf al eens eentje besteld om zelf aan een andere versche moeder cadeau te geven.


Maar swat, ik ben wel blij met het resultaat:


Op de pamperzak staat de naam in vilt. Niet ideaal wellicht, vilt verslijt enorm en aangezien die zak toch wel heel vaak in en uit tassen gehaald wordt, zal dat gauw beginnen opwollen. Maar 't is er met de hand op genaaid, dus dat kan er dan nog af en dan staat er niets meer op. Ook schoon denk ik.

Dat was ik allemaal aan 't bedenken terwijl ik aan dat handwerk bezig was, en ik brak mijn hoofd over hoe ik dat dan met die slab zou doen. Vilt is voor een slab natuurlijk uit den boze, dat zou niet goed komen. En om te appliceren met een katoentje, gebruik is toch liefst plakkatoen, en die had ik niet meer in huis ('t is te zeggen: ik heb die definitely wel in huis, maar ik vind hem niet). Toen dacht ik plots aan toile-cirée. En alleen de eerste letter, anders was dat weer zo'n gepruts. En die toile-cirée blijkt uitstekend appliceermateriaal. 't Ziet er nog beter uit in 't echt eigenlijk. Zo goed dat de gulle schenker / besteller meteen nog meer pakketjes bestelde voor twee nieuwe vrienden, Liv en Klaas. Ik zal er sebiet eens aan beginnen.

Een leuk weetje tussendoor: iemand uit Burkina Faso heet een "Burkinabé", en dat betekent "oprechte mens". Als dat niet mooi is. Toen ik dat googlede, wou ik ook wel eens zoeken of "Naafi" misschien ook iets moois betekent, maar ik vond alleen dat het de afkorting is van "Navy, Army and Air Force institutes." Ik denk niet dat het kind daar naar genoemd is.

en dan nu die permanent uit de naam van deze post: zo'n schoon krullen als Tante Hilde, dat wou ik ook wel eens proberen. En 't is gelukt. Dankzij deze uitleg.

tadaaa:



Ik ben tevreden. voor wie mij nog niet gezien heeft, ik heb normaal niet zo'n schone krullen. Ik heb nogal weerbarstig en pluizend haar, dat er meestal uitziet als een uitgezakte permanent. U begrijpt mijn vreugde toen ik vanmorgen deze papillotten uitpakte. Den achterkant is nog een beetje een rattennest, maar ik steek het wel op denk ik. Als u het ook eens wil proberen en u gaat op zoek naar een geschikt haarbandje: voor u kapotte broekkousen in de vuilnisbak zwiert, knip er dan strookjes van een paar cm breed af. Ik doe dat regelmatig en heb zo dus elastieken in alle kleuren, en voor dit doeleinde zijn ze uitermate geschikt.

En nu we toch in coiffeurs-rayon zitten: ik kreeg onlangs een kadooke dat - nu ja, niet mijn leven veranderde maar een klein deel ervan toch aanzienlijk leuker en gemakkelijker maakte. Een haarborstel. Niet zomaar een borstel, maar een Tangle Teezer. Ik kan niet uitleggen wat er zo geweldig aan is. Er is niets supersonisch aan, hij is licht en bestaat volledig uit plastic, maar ik heb in mijn dertig jaar met bijzonder eigenzinnig haar* nog nooit een borstel gehad die zo vlot mijn haar ontwart als den deze. Twee halen en alle knopen zijn verdwenen. Het is bijna magisch. En ze bestaan ook voor kinderen, en die kunnen hem bovendien zelf heel goed hanteren.


* ja, ik ben geen dertig meer, maar ik was echt al bijna twee voor ik haar had.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe maak je een vilten verjaardagskroon?

wie niet wil knutselen maar deze kroon wil kopen, scrollt meteen door naar onderaan dit bericht! wat heb je nodig? - een paar stukken dikke vilt (een paar milimiter dik) - een naaimachine of een naald met kleurig naaigaren (bijpassend of net contrasterend) - een stukje elastiek van 1,5 cm breed en ongeveer 10 cm lang, liefst zwart of een leuke kleur - een paar cm velcro - een stukje dunne vilt of vilten cijfers (bijvoorbeeld die van Artemio ) - een stofschaar waar vind je dat? De meeste benodigdheden vind je bij Veritas  of bij de meeste naaiwinkels. De laatste keer dat ik bij Veritas was vond ik er geen dikke vilt. Die vond ik wel bij De Banier .  hoe maak je dat? 1) Ik maakte de verjaardagskroon naar dit patroon  (je kan helemaal deze handleiding volgen maar ik heb hem een beetje aangepast.) Voor het hoofd van een eenjarige blijkt het wel een beetje groot: je knipt dus best een centimeter of twee van patroondeel 2 af. Print het patroon af zo

Tiny en Cacao

Net als veel vrouwen van mijn leeftijd en veel ouder en veel jonger heb ik een beetje een zwak voor Tiny. Van de boekjes. Hoewel ik absoluut meer respect heb voor vrijgevochten jongedames zoals Pippi Langkous en Madelief (wie de verhalen van deze laatste wildebras nog niet kent: rep je naar de bib of naar de kleine, onafhankelijke boekhandel. Je kinderen zullen je dankbaar zijn. Een paar van mijn favoriete babysitkinders, die intussen al dingen doen als samenwonen met hun lief en afgestudeerd zijn, spreken er nog over: die urenlange voorleessessies in het grote bed waarbij de heerlijke humor van Guus Kuijer ons menig slappe lach bezorgde). Maar dus Tiny. Dat is een ander verhaal. Tiny heeft nooit een grote mond, doet niets wat niet mag en haar kleren zijn altijd smetteloos (en prachtig). Je kan haar hoogstens verwijten dat ze zich een klein beetje ouder voordoet dan ze is (zo legt ze in "Tiny in de tuin" samen met haar broertje een volledige tuin aan, waarbij ze bomen plant

Fresita bakt: Bananenbroodpudding met chocolade

Broodpudding met chocolade en banaan, wat ons betreft veel lekkerder dan de klassieke versie.  Broodpudding: geen beauty, maar wel lekker, en past helemaal binnen een zero waste leven! Regelmatig maken wij hier een broodpudding om restjes oud brood op te werken. We variëren wel eens met het recept en ik doe er wel eens stukjes appel of gekonfijte gember in. Dit keer besefte ik toen ik al bezig was met het brood te breken, dat er geen melk in huis was. Wel een pak chocolademelk. En omdat appels mij niet lekker lijken bij chocolademelk, besloot ik er een banaan in te doen. Ten slotte roerde ik er nog wat stukjes chocolade (ik gebruikte chocolade centen die hier nog lagen van de sint) doorheen, want alles wordt lekkerder met meer chocolade.  Bananenbroodpudding met chocolade Benodigdheden 300 g oud brood en eventueel koekjes 2 kopjes chocolademelk 5 geklutste eieren 2 bananen 1 eetlepel poeder voor vanillepudding een handvol kleine stukjes chocolade bakvorm bakpapie