maandag 27 december 2010

bananenbrood en wat er onder de kerstboom lag


Ik werd er al door Noëmi voor gewaarschuwd, en 't is waar wat ze zeggen: het bananenbrood van Sophie Dahl is fantastisch! Manmanman wat een heerlijkheid! Ik vind het nu al jammer dat de rest van het brood (eigenlijk meer een cake) is afgekoeld, want die warme stukjes met een beetje boter... één woord: zàààlig. En wat nog beter is: van het kookboek van Sophie Dahl, dat ik momenteel leen van mijn schoonzus, heb ik van mijn andere schoonzus en mijn broers een eigen exemplaar gekregen! Driewerf hoera, alweer een mooie aanwinst voor mijn kookboekenrek. En bovendien hoef ik me er geen zorgen meer over te maken dat ik een boek dat niet van mij is vuil zou maken bij het koken. Want kookboeken worden nu eenmaal vuil, bij mij toch. Bij elk recept zit er als het ware een staaltje, in de vorm van een klodder saus of een vetplek. Maar ik vind dat eigenlijk niet zo erg.

En ja, er is nog meer moois te zien op de foto: een greep uit de kerstboomoogst van 2010: een supermooie waterkoker in de vorm van een theepot (hoe geniaal!), en een door mijn lieve mams zelfgebreide sjaal, in fuchsia nog wel! Yeah! Ook de rest mag er wezen: een mand met lekkers uit de biowinkel, een boek met naaitips, het boek "Godenslaap" van Erwin Mortier... En natuurlijk zelf ook wel mensen gelukkig gemaakt, gek genoeg niets zelfgemaakt - behalve de bon voor een zelfgemaakte rok voor mijn schoonzus - aan die rok moet nog begonnen worden. Ik hoop vandaag nog, maar ik heb nog een paar dringendere (is dat een woord?) bestellingen af te werken.

maar eerst nog even dit: het laatste receptje van Sophie Dahl, hierna moet je het boek zelf maar gaan kopen, 't is een aanrader!

Bananenbrood
nodig voor 6 personen:  75 g zachte boter, 4 rijpe geprakte bananen, 200g bruine suiker, 1 geklutst ei, 1 eetlepel vanille-extract, 1 snuifje zout, 1 theelepel dubbelkoolzure soda, 170g bloem.
bereiding: Oven voorverwarmen op 180°C. Broodblik invetten (ideaal: 30 op 23 cm). Geprakte bananen in een kom doen en er de boter, suiker, ei en vanille-extract doorheen roeren (ik had geen vanille-extract in huis en heb er dan een pakje vanille-suiker ingedaan. Allicht niet hetzelfde maar ook lekker!). Zout en dubbelkoolzure soda aan toevoegen en op het laatst de bloem er doormengen. Deeg in bakblik gieten en één uur in de oven bakken. Laten afkoelen (maar warm oh zo heerlijk!), in plakjes snijden en serveren met een beetje boter. Hemels!

1 opmerking:

  1. Ik heb het nog nooit gegeten maar je enthousiasme doet me watertanden! :-)

    BeantwoordenVerwijderen